Că România este o ţară săracă am mai auzit, dar să auzim că este atât de săracă încât plătim milioane de euro numai pentru plimbările în străinătate ale preşedintelui Iohannis, asta mi se pare mult prea mult. La fel de surprinzătoare mi s-a părut informaţia că una dintre deplasările în străinătate ale lui Iohannis ar fi fost sponsorizată de compania de telefonie Digi Mobil, faptul fiind unul fără precedent, cel puţin pentru Administraţia Prezidenţială din România.

Chiar în urmă cu 2 – 3 săptămâni vedeam zeci de medici săltaţi de procurorii DNA şi duşi la audieri, pentru că au acceptat anumite sponsorizări sau participări gratuite la seminarii medicale, pe banii proveniţi din industria farmaceutică, iar, în schimb, prescriau produsele acelor firme către pacienţi. În acest context, ce l-a determinat, oare, pe Iohannis să accepte o sponsorizare de la compania de telecomunicaţii cu capital străin şi ce avantaje urmează să îi creeze el acestei companii, ştiut fiind că, în România, atenţia se cere sau se oferă politicienilor înainte, ca la bordel.

De altfel, este de mirare cum a reuşit preşedintele, cu aerul său neştiutor, să golească până la fund bugetul Administraţiei Prezidenţiale şi să cheltuie inclusiv banii alocaţi în plus. Iniţial, Administraţia Prezidenţială a avut un buget de 4,9 milioane de lei, adică peste un milion de euro pentru deplasări în străinătate, cu aproximativ zece procente mai mare decât în ultimul an al mandatului lui Traian Băsescu. După ce a cheltuit toţi banii, Klaus Iohannis a cerut şi a primit de la guvern o majorare de 10 milioane de lei pentru „Autorităţi publice şi acţiuni externe”.

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Guvernul Ponta, publicat pe pagina Ministerului de Finanţe, Palatul Cotroceni a primit în plus aproape 11 milioane de lei, din care 10,3 milioane au fost alocaţi pentru acţiuni externe. Iohannis s-a plimbat deja prin Germania, Franţa, Spania, Italia (de două ori), Serbia, Croaţia şi Polonia, dar fără să emită nici măcar o informare asupra programului încărcat de vizite prin oraş, fără să mai vorbim despre rezultate, pentru că acestea sunt perfect vizibile, prin gaura cifrei zero, prin care privim. În plus, preşedintele a participat şi la reuniunile Consiliului European la Bruxelles.

În aceste condiţii, în care avea bani mai mult decât suficienţi pentru a-şi satisface gustul pentru lux, în paralel cu mărirea nesimţită a indemnizaţiei, achiziţia de avioane şi maşini de lux sau renovări de-a dreptul megalomanice la vila din cartierul Primăverii, este de mirare cum întâlnirea preşedintelui cu românii din Spania a fost sponsorizată de o firmă de telefonie mobilă şi de trustul acesteiade presă. În salonul hotelului în care preşedintele şi-a susţinut discursul şi a dat mâna cu reprezentanţii românilor, reprezentanţii de la Digi Mobil au împărţit pungi cu articole promoţionale ale companiei. De asemenea, în sală se putea vedea un banner de câţiva metri pătraţi pe care se putea citi un slogan publicitar, precum şi un afiş de promovare a televiziunii. Ambasada României la Madrid nu a dat explicaţii cu privire la acest aspect, dar biroul de presă al instituţiei a precizat, în cele din urmă,
că Administraţia Prezidenţială nu a dat bani pentru organizarea întâlnirii cu românii de la Madrid, iar Ambasada nu avea bani pentru a închiria această sală, de aceea, s-a apelat la o sponsorizare de la compania privată.

Aşteptăm să vedem acum ce va trebui să „presteze” preşedintele pentru această companie privată care, în plus, în momentul când va începe să vândă publicitate TV, probabil va omorî absolut toate televiziunile locale, ceea ce, probabil, şi urmăreşte. Dacă sponsorizarea medicilor de la companiile farmaceutice a fost anchetată de DNA, cum se face că sponsorizarea primului om în stat este privită cu îngăduinţă, ba chiar ignorată de instituţiile statului? Să fie vorba doar despre imunitate, sau şi de protecţia oferită de papucul extern la care se prosternează profesorul de fizică din Sibiu?

loading...

3 COMENTARII

 1. Intru totul de acord . Si eu m-am intrebat :ce o fi rezolvat klaus HAOS SASE CASE pentru romanii „diasporezi”,ca in Austria am inteles ca a refuzat sa-i intalneasca . Si apoi chiar asa ; DNA-ule nu-ti pute sponsorizarea pe care a primit-o „PLIMBARETUL” de cand a fost „numit” presedinte la Cotroceni sau iti place doar mirosul de „tinctura de iod” ?

 2. Stimata femeie (doamna mie nu-mi pareti) Mirela Manu, din pacate nu va pot ‘lasa un raspuns’ ca dupa aia m-ar cauta unii si altii pentru ca m-ati putea invinui ca v-am insultat. Asa ca nu las nici un raspuns la articolul publicat.

 3. Desi sunt f.f.suparata pe presedinte si cred ca nu-l voi mai vota niciodata, pt ca am crezut prea mult in el si ne-a lovit prea tare cu legea „antilegionara”, antidemocratica, antinationala;
  Deci, desi, nu pot sa tac. As vrea sa fim corecti. Ce dovezi avem ca Iohannis cere tot luxul care i se imputa? Reparatii la casa? In locul lui as cere o comisie de specialisti sa verifice pe ce s-au cheltuit atatia bani…
  „Plimbari” in strainatate…asta e o manipulare a la RTV si Ponta, scuzati-ma.
  De asta este presedinte, sa „plimbe” cat mai mult, „sa ne scoata in lume”, sa nu ne fie rusine cu el, cum ne-a fost cu Basescu. Sa fie european, sa fie bagat in seama, sa fim prin el, incet incet, si noi europeni, nu de mana a doua, nu raul Europei.
  Deci sa spui ca se plimba, despre principala lui misiune, regretabil.
  Ca a cheltuit mult pe asta, in comparatie cu ce? Ca Basescu a avut criza si pe Ponta, care-i taia bugetul cu nesimtire si nici nu prea era bagat in seama de nimeni. Si rezultatul se vede, cum sunt discriminati romanii in strainatate. Nimeni care nu a fost acolo ca cersator pt un job, nimeni care a fost doar in concediu, etc, nu stie cat de dureros este si cat de extinsa discriminarea.
  Ex.: intalnesti negrii, mult mai bine situatii decat tine, chiar daca acasa ai avut studii si „posturi”, care-ti spun „a…Romania…femeile alea cu basma si fuste lungi si aia…aha, stiu…”
  Deci daca se plimba, ii multumim, ca nu e inca timp sa se vada rezultatele, da.
  Dar nu inteleg de ce e asa prost sa se lase tarat in manipularile ordinare ale lui Ponta (ex.asta si acea lege, si codul silvic si fiscal, etc.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.