Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat rezultatele parţiale ale probelor prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătăţii ca probabilă sursă a îmbolnăvirii copiilor diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic. Concluzia este aceea că nu există nicio legătură între brânza de vaci și îmbolnăvirile copiilor, potrivit unui comunicat al ANSVSA.
Instituția anunță că nu există vreo legătură între brânza de vaci produsă îmn 22 februarie, lot care a fost incriminat la începutul acestei săptămâni ca fiind principala sursă de îmbolnăvire a copiilor și îmbolnăvirile din Argeș.
”Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) a recepţionat, până pe data de 29 februarie 2016, un număr de 337 de eşantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătăţii şi notificate prin Sistemul Rapid de alertă pentru Alimente şi Furaje
La acestea se adaugă un număr de 59 de eşantioane, recepţionate până pe data de 3 martie 2016, din probe prelevate de echipele mixte DSV – DSP din apă, produse lactate şi lapte materie primă şi 15 eşantioane din probe de produse lactate, solicitate pentru a fi analizate, de către proprietarul unităţii de procesare a laptelui din judeţul Argeş, în cadrul programului de autocontrol.
Până la această dată, din totalul de 411 eşantioane recepţionate, 312 au fost finalizate (două cu rezultate pozitive) şi 99 de eşantioane sunt în lucru.
Datele rezultate din verificările ANSVSA indică faptul că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22.02.2016 şi îmbolnăvirile copiilor diagnosticaţi cu SHU”, se arată în comunicatul citat, potrivit B1.
De asemenea, în comunicatul ANSVSA se menționează că bacteriile din grupul E.coli sunt distruse prin procesul de pasteurizare, astfel încât produsele rezultate sunt sigure pentru consum.
Foto: enational.ro