Măsurarea popularităţii lui Grigore Crăciunescu în rândul electoratului de la Râmnicu Vâlcea se va solda, aproape sigur, cu o mare dezamăgire. Nimeni nu se aşteaptă ca acesta să fie cunoscut de electorat, iar înfăptuirea unei minuni în doar câteva săptămâni nu este posibilă. Introducerea sa într-un sondaj, alături de Mircia Gutău, Gigi Matei şi Romeo Rădulescu îi va fi fatală. Nu este suficient să ai în spate un partid ca PNL, ca să obţii un scor care să-ţi dea speranţa că vei reuşi să faci faţă unei bătălii electorale echilibrate.

PNL nu poate produce candidaţi viabili

Pe repede înainte, PNL se apropie de soluţia extremă, numită Romeo Rădulescu. S-a văzut până acum că partidul nu are, la Vâlcea, un om care să poată susţine un vot popular. Singurele variante de succes au fost externe: la început Mircia Gutău, acum Romeo Rădulescu. Ambii au fost primari ai Râmnicului, iar, la un moment dat, au făcut parte din PDL. Pe parcurs au rămas în afara partidului, fiecare din motive diferite. Respingerea, cel puţin la nivel formal, a candidaturii lui Gutău, din cauza imposibilităţii corelării CV-ului încărcat de probleme cu criteriile de integritate votate în PNL, a lăsat partidul fără soluţii. Oricât de mult au sondat resursele proprii, liberalii nu au găsit acel candidat care să se poată descurca onorabil în competiţia acerbă pentru primărie. Să ne înţelegem: acest lucru nu s-a întâmplat pentru că în PNL nu ar exista resurse autentice, oameni valoroşi, care ar putea ocupa cu succes orice poziţie în politică sau administraţie, ci pentru că actuala conducere a filialei vâlcene a căutat acel candidat-minune doar printre marionetele de partid, care nu au opinii proprii, majoritatea nu au o carieră solidă, iar realizările lor de până acum poartă, aproape toate, pata susţinerii politice. Printre aceştia este, cu adevărat, greu să găseşti ceva de valoare, şi în acest fel se explică şi eşecul liberal de acum. Şi nu doar liberal, pentru că şi PSD se află în aceeaşi pasă, foarte proastă, în care se încearcă aducerea camarilei noii conduceri în locul celei vechi, dar fără alte criterii decât cele de cumetrie sau de bani.

Liderii politici vâlceni dorm liniştiţi
Se pare că nici unul dintre liderii celor două partide nu s-a trezit din somn şi nu a aflat că, pentru a câştiga ceea ce visează, şi anume unul dintre ei Consiliul Judeţean, iar al doilea Primăria Râmnicului, acest lucru nu se mai poate face cu marionete, pentru că, de data aceasta, cel puţin votul pentru Consiliul Judeţean nu va mai fi unul direct, iar partidul nu mai poate fi reprezentat de muţi şi tâmpi, care se uită lung şi le este teamă să deschidă gura în plen, de teamă să nu îi doară măseaua de minte, din cauza curentului.

Buican uită aceste lucruri, când vine vorba despre desemnarea unui candidat real la Primăria Râmnicului, nu a unuia cum este Grigore Crăciunescu, un individ care, este adevărat, are buzunarele pline de zornăitori, care îi plac preşedintelui PNL, dar, în afară de asta şi de nişte argumente de-a dreptul hilare, pe care le tot invocă în şedinţele de Consiliu Local, nu are absolut nimic. În acelaşi fel, Ion Gigi Matei şi Costi Rădulescu uită, la rândul lor, că alegerile din acest an nu se pot câştiga aruncând în luptă doar marionete, de dragul de a sta apoi, în spatele lor, şi a trage sforile, pentru că, deşi este, poate, un profesionist bun, pe Gheorghe Mihăilescu este posibil să nu îl cunoască nici măcar toţi angajaţii de la instituţia pe care o conduce, fără să mai vorbim de alţii. Cu astfel de indivizi, PSD şi PNL îşi arată, de fapt, propria neputinţă de a forma şi de a promova lideri autentici, pentru că aceştia există în ambele partide, şi nu ne referim, de exemplu, acum, decât la două nume: Victor Giosan sau Dumitru Persu, care au suficientă experienţă în administraţie şi imagine, în aşa fel încât să nu facă partidul de râs.
În loc de asta, sper să mă înşel atunci când prevăd că, şi la alegerile din acest an, vom vedea pe liste nişte fraţi, nişte verişori, nişte oameni cu afaceri fără imagine şi carismă, într-un cuvânt, nişte alegeri ratate din start. Să nu ne mai mirăm, astfel, dacă preşedinţia Consiliului Judeţean va fi câştigată de partidul clasat pe locul al treilea sau al patrulea, în funcţie de rapiditatea cu care se vor face negocierile.

PNL pendulează între Gutău şi Rădulescu

Faptul că atenţia liderului Cristian Buican s-ar îndrepta asupra singurului politician vâlcean care are capacitatea, în acest moment, să-l înfrunte deschis pe Mircia Gutău este lăudabil. Este vorba despre nimeni altul decât Romeo Rădulescu, cel care nu-l scoate pe vechiul său camarad din apelativul de „infractor”.

De fapt, dacă o astfel de idee ar fi pusă în practică de PSD, înaintea adversarului liberal, lovitura ar fi chiar mai mare, pentru că Romeo Rădulescu este singurul politician care poate capta electoratul PSD din municipiu, dar poate, în acelaşi timp, să atragă şi o parte din electoratul liberal, astfel încât PSD ar avea, în acest fel, asigurată supremaţia la primărie, după nenumărate mandate când au privit la tava de colivă din umbră. Poate, în această situaţie, am reuşi să evităm, măcar în următorii patru ani, scenele penibile care au loc în acest moment la şedinţele de Consiliu Local, unde numai la binele vâlcenilor nu se gândesc cei aflaţi acum în alianţa majoritară.
PSD a făcut, de altfel, o mare greşeală, în opinia mea, atunci când nu a negociat serios cu Dan Niţu, deşi nemulţumirile acestuia erau cunoscute de mai mult timp, deoarece, printr-o astfel de mişcare, forţa partidului creştea în judeţ, având şansa de a recăpăta primarii „furaţi” deja de liberali, dar şi şanse mai mari de a câştiga procente importante, la Consiliul Judeţean.

Mentalitatea negocierilor pe sub masă a rămas la putere

Politicienii vâlceni sunt, însă, departe de maturizare. Ei au rămas tot la mentalitatea micii ciupeli, nu văd lucrurile în ansamblu şi pe termen lung. Pentru ei, o mică sau mai mare atenţie, primită de la un individ care vrea să îşi vadă numele pe o listă este mai importantă decât o victorie electorală importantă, care i-ar putea propulsa, poate, mai aproape de vârful ierarhiei, în următorii ani. Îmi pare rău să fac apel, din nou, la numele lui Ion Cîlea, pe care nu aş fi crezut că îl voi da vreodată exemplu, în materie de politică. El avea, totuşi, un atu important, faţă de fanfaronii scenei de astăzi, şi anume acela că a muncit mai întâi pentru a ajunge prin forţe proprii într-o funcţie importantă şi abia apoi a început să facă pe şeful, în timp ce politicienii de acum mai întâi vor să fure cât pot, şi abia apoi, dacă mai este cazul, să îşi facă şi un nume.

Cu toată împotrivirea aripii Bulacu – Vâlcu, Rădulescu este singura opţiune de bun simţ a PNL, pentru primărie. Dacă vor să-i opună lui Gutău un candidat autentic, Bulacu şi Vâlcu vor trebui să treacă peste opţiunile personale, dar şi peste antipatia sinceră faţă de persoana lui Rădulescu. Mai important este interesul partidului, sau, cel puţin, aşa ar trebui să fie. Până la urmă, nu contează pe cine iubeşte nu ştiu ce lider al PNL Vâlcea. În cazul în care partidul îşi doreşte să aibă primar la Râmnicu Vâlcea din iunie, trebuie să facă rapid compromisuri. Măcar Rădulescu nu se fereşte de luptă, având suficientă muniţie cât să-i pună lui Gutău probleme serioase în campania electorală din luna mai.

O confruntare directă între Gutău şi Rădulescu ar fi, cu siguranţă, una dintre cele mai interesante lupte politice din ultimii ani. Nu s-ar face economie la acuze, iar opinia publică ar avea ocazia să afle lucruri pe care, altfel, niciodată nu le-ar cunoaşte.

Nevoia unui candidat valabil se resimte masiv la PNL Râmnicu Vâlcea. Lipsa unor oameni cu adevărat valoroşi din punct de vedere electoral reprezintă, fără doar şi poate, falimentul managerial al cuplului ineficient Cotescu – Crăciunescu. Cei doi nu au reuşit să „blindeze” partidul la municipiu, bazându-se exclusiv pe pomparea în organizaţie a cât mai multor membri, fără a se interesa neapărat de valoarea acestora. Sunt acolo sute de anonimi, buni numai pentru umplerea arhivei partidului şi, eventual, pentru lipit afişe şi ocupat, mai apoi, diverse posturi în administraţie sau în întreprinderile de stat. Este acelaşi tip de politică fără conţinut, fără criterii şi fără viitor. Membri de partid adunaţi la grămadă din care, la o adică, nu ai ce alege. Grigore Crăciunescu nu face nici el excepţie de la regulă, deşi se poate lăuda cu o activitate destul de susţinută în Consiliul Local Râmnicu Vâlcea. Şi, totuşi, nu a reuşit să-şi câştige o popularitate care să-l ajute într-o competiţie electorală reală. Este, până la urmă, un politician aproape anonim, pe care unii dintre vâlceni l-ar putea confunda, la o adică, cu un vâlcean mult mai cunoscut care, din păcate a plecat prea devreme dintre noi. Este vorba despre Ion Crăciunescu, patronul firmei Diana care, dacă ar fi trăit pentru a participa la sondajul PNL, ar fi obţinut, cu siguranţă, mai multe voturi decât tizul său, Grigore.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.