Home Actualitate Analiști: Serviciile speciale rusești colaborează în prezent cu lideri maghiari în România

Analiști: Serviciile speciale rusești colaborează în prezent cu lideri maghiari în România

by Ioana Popescu

Intr-un articol publicat la data de 20 august de Center for Eurasian Strategic Intelligence, un think thank cu sediul la Londra infiintat in 2014 care urmareste politica expansionista a Rusiei in Europa de Est si Asia Centrala, sunt amintite declaratiile oficialilor de la Budapeste care, de la premierul Semjen Zsolt la presedintele Parlamentului, Laslo Kover, au declarat ca Ungaria sprijina orice forma de autonomie a maghiarilor din Transilvania, scrie hotnews.

Analiza celor de la CESI contine si o informatie spectaculoasa dar dificil de verificat: „Serviciile speciale rusesti colaboreaza in prezent cu lideri maghiari in Romania si, profitand de particularitatea relatiilor etnice in regiune, incearca sa creeze probleme Bucurestiului din interior„.

Nu este clar insa daca informatia se refera la lideri maghiari din Ungaria sau din Romania. Analiza CESI mentioneaza ca serviciile speciale rusesti au interferat de-a lungul timpului cu politicieni maghiari. „Anul acesta, in mai, procurorul general al Ungariei a transmis o cerere Parlamentului European pentru a ridica imunitateea lui Bela Kovacs, unul din liderii partidului de extrema dreapta, Jobbik, suspectat a fi spion rus”, scriu analistii CESI. Potrivit acestora, cei mai influenti politicieni maghiari cad de acord pe temele cheie, pozitia lor unanima fiind pro-rusa. „Astazi Ungaria este unul din prietenii Kremlinului in Europa si dezvolta cooperarea cu Federatia Rusa in domeniul energiei nucleare si al proiectului South Stream, toate in ciuda situatiei din Ucraina„, mai noteaza analiza think-thank-ului cu sediul la Londra.

In opinia specialistilor CESI, Rusia incearca sa legitimeze liderii „Tinutului Secuiesc” creand iluzia unor relatii politice si economice cu alte teritorii pro-rusesti din interiorul sferei de interes romanesti. Potrivit sursei citate, ar exista contacte intre Rusia, Consiliul National al Secuilor si liderul gagauz, Mikhail Formuzal, incepute din 2012 si continuate in 2014. Toate acestea ar avea ca scop intarirea pozitiei Kremlinului in regiune si slabirea rivalului regional, Romania, potrivit hotnews.

You may also like

2 comments

DANYLA9TIMIS 2 septembrie 2014 - 11:24

era si de asteptat tradatorul de ponta si acoliti lui i-a lasat pe unguri sa faca ce vor ei la noi in tara,La unguri le place aceasta brambureala de la guvern, ca atunci pot sa-si indeplineasca dorintele.sunt peste 500 de trintori in Parlament si nu sunt capabili sa conduca fara UDMR

Reply
Basica 2 septembrie 2014 - 13:13

CINE PONTA ?, ai gresit amice, nu cumva basescu care se pupa cu Tokes ?

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.