Home Actualitate ALERTĂ.LEGĂTURA dintre Gold Corporation-Roșia Montană și cel care a pus mâna pe AURUL de la Rovina. DE ce tace GUVERNUL PONTA

ALERTĂ.LEGĂTURA dintre Gold Corporation-Roșia Montană și cel care a pus mâna pe AURUL de la Rovina. DE ce tace GUVERNUL PONTA

by George Avram

Miliardarul american Seth Klarman stă în spatele obscurei companii Carpathian Gold, care a obţinut recent, printr-un mod total netransparent, licenţa de exploatare a aurului de la Rovina, din Munţii Apuseni. Acesta deţine Baupost Group, unul dintre cele mai mari fonduri de hedging din lume, specializat în administrarea riscului. Prin Baupost, Klarman controlează Carpathian Gold, societate fără prea multă experienţă în domeniul minier, dar care iată a devenit titular de licenţă prin subisidiara locală, Samax. Klarman, a cărui avere se ridică la 1,47 miliarde de dolari, conform Forbes, este unul dintre acţionarii de la Gold Corporation, compania care a ţintit aurul de la Roşia Montană şi care a făcut foarte multă vâlvă în România. Seth Klarman este un antreprenor rapace, fiind vestit pentru apetitul său imens în investiţiile de risc.

Klarman cu al său Baupost a dat greş până în prezent cu Roşia Montană. Problemele de mediu, presiunea străzii şi implicarea unor ONG-uri au dejucat interesele Guvernului şi ale miliardarilor din spatele Gold Corporation (Beny Steinmetz, Seth Klarman, John Paulson, Thomas Kaplan, Gary J. Goldberg). 400 de milioane de dolari s-au dus se pare pe apa sâmbetei. Klarman n-a renunţat şi a pus mâna pe Rovina, un zăcământ aflat la 20 de kilometri de Roşia Montană, în Patrulaterul Aurifer. Pe nepusă masă, Carpathian Gold, companie înregistrată în Canada şi listată la bursa din Toronto, a anunţat în urmă cu câteva zile că a pus mâna pe licenţă. Acţiunile s-au dublat, iscând un „wow” al unuia dintre şefii care n-au rezistat tentaţiei să îşi arate bucuria pe forumul bursei canadiene.

Klarman urmăreşte la Rovina o mică revanşă pentru că afacerile sale în minele de aur au dat greş în ultimul timp. Implicat în Guyana Goldfields, cu aproape 20%, prin vehiculul său Baupost, s-a văzut nevoit să vadă că preţul acţiunilor sale a scăzut cu 150 de milioane de dolari. Suma pare minoră în comparaţie cu fondurile de 28 de miliarde de dolari pe care le administrează Baupost Group. Dar nici cu Carpathian Gold lucrurile nu au mers foarte bine până la primirea licenţei de la Rovina. Compania are doar o exploatare, în Brazilia, iar unul dintre şefii săi, Dino Titaro, a declarat, după ce a plecat din funcţie, că firma este absolut neexperimentată în domeniul minier. În plus, aventura din Brazilia a îndatorat compania peste măsură. Carpathian a împrumutat în ultimii ani aproape 210 milioane de dolari de la banca australiană Macquaire pentru construcţia proiectului minier brazilian. Degeaba, pentru că, în urmă cu
doi ani, guvernul a retras autorizaţia de funcţionare, generând pierderi masive Carpathian Gold.

Salvarea de la faliment vine însă din România. Cum şi prin ce metode s-a acordat licenţa, nimeni nu cuvântă. ANRM tace. Deocamdată, acţionarii Carpathian, printre care şi gigantul minier Barrick Gold sau off-shore-ul cipriot Cyprus River Holdings, îşi freacă mâinile de bucurie. “Coincidenţă sau nu, singurul mod prin care falimentara Carpathian putea fi salvată a fost asigurat, cu discreţie, de guvernul Ponta prin poate cea mai netransparentă instituţie din România: ANRM. Desigur că vor apărea numeroase speculaţii privind beneficiarii reali ai creşterii bruşte a valorii acţiunilor. Indiferent însă dacă funcţionari sau politicieni români au avut de câştigat în urma acordării licenţei la Rovina, aceasta reprezintă o gură de aer pentru operatorul minier care se sufoca în datorii în Brazilia”, a comentat Roxana Pencea din partea reţelei Mining Watch România.

Zăcământul de la Rovina conţine cantităţi importante de aur şi cupru, respectiv 120 de tone de aur şi 100.000 de tone de cupru, declara în 2013 prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu.

De ce tace guvernul Ponta în această problemă, de ce a dat licența pe șest, de ce nu explică populației argumentele care au stat la baza acestei decizii.

SURSA – cotidianul.ro

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.