Home Actualitate Acuzații grave. Un ministru PNL și doi parlamentari PNL, întâlnire cu un „idiot util care promovează narativele Kremlinului”

Acuzații grave. Un ministru PNL și doi parlamentari PNL, întâlnire cu un „idiot util care promovează narativele Kremlinului”

by Ana Barb
 Parlamentarii PNL Pavel Popescu, Robert Sighiartău, împreună cu ministrul PNL Sebastian Burduja s-au întâlnit marţi cu scriitorul canadian Jordan Peterson, înainte de conferinţa acestuia de la Sala Palatului, relatează Libertatea, un personaj controversat, acuzat că promovează un naționalism toxic. Pe scenă la Sala Palatului, Peterson a susținut că dacă românii nu-şi vor asuma responsabilitatea politică, Bruxelles va face până la 99% din legile româneşti. Iar acest lucru „va duce la o luptă care va fi practic a tiranilor împotriva sclavilor”. 4.000 de spectatori l-au aplaudat pentru formulare.

Jurnalistul Marco Badea susține că Jordan Peterson promovează narativele Kremlinului și un naționalism toxic, care a avenit să spele mințile slabe ale românilor.
De altfel, așa cum reiese din prelegerea de la Sala Palatului, Peterson este un antieuropean feroce, care a fost aplaudat de cei 4000 de români la atacurile la Bruxelles.
Tocmai am vorbit astăzi cu unul dintre parlamentarii dumneavoastră, care mi-a spus că 70% din legile dumneavoastră sunt elaborate la Bruxelles. O idee foarte proastă!”.

Iată postarea integrală a jurnalistului Marco Badea:

„Faptul că impostorul Jordan Peterson a venit din nou la București și peste 4.000 de spectatori l-au aplaudat frenetic la Sala Palatului nu e ceva neobișnuit. O bună parte dintre români sunt dezinformați și cred că toate teoriile [zburătoare] ale conservatorului canadian se [mănâncă] și reprezintă „izvor călăuzitor”.
Mai rău este faptul că Peterson, un idiot util care promovează narativele Kremlinului și care consideră că Rusia este într-un război de apărare existențială în Ucraina, s-a întâlnit la București cu demnitari români care au poziție de decizie. Printre aceștia se numără senatorul PSD, Titus Corlățean, președintele Comisiei de politică externă, precum și deputații liberali Pavel Popescu, Robert Sighiartău, dar și cu ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, după cum relatează ziarul Libertatea.

Pe scena de la Sala Palatului, Jordan Peterson a venit să le spele creierul românilor și să promoveze naționalismul toxic, subliniind că dacă românii nu-şi vor asuma responsabilitatea politică, Bruxelles va face până la 99% din legile româneşti, iar acest lucru „va duce la o luptă care va fi practic a tiranilor împotriva sclavilor”.

Total fals ceea ce spune Jordan Peterson. În primul rând, individul nu are habar de întâietatea dreptului european în raportul cu dreptul național. O directivă aplicată la nivel european trebuie transpusă în legislația națională a celor 27 de state membre ale blocului comunitar.
În al doilea rând, România are un circuit legislativ viu, chiar dacă e complex și nu întotdeauna ușor de înțeles pentru public. Ceea ce le lipsește politicienilor este inițiativa de a construi legi care să-i ajute pe cetățeni, nu doar legi de pe urma cărora se poate profita electoral sau în vreun alt mod. Însă e total fals ca cineva să insinueze astfel de teorii conspiraționiste de tip AUR, cum că „România e condusă din exterior”. Nu, România e condusă de politicienii pe care poporul i-a votat.
De aceea e important să mergem la vot și să avem mare grijă pe cine punem ștampila.
Prin urmare, Jordan Peterson minte cu nerușinare și nu face decât să arate că este un semidoct nociv, care vorbește pentru un public la fel de ignorant ca el.
Mai mult, a declarat că un parlamentar i-a spus că „70% din legile din România sunt elaborate la Bruxelles”. Asta e o tehnică de manipulare veche, care e întâlnită la școlile de propagandă. Manipulatorul apelează în mod voit la o autoritate publică cunoscută de audiența sa (în cazul de față un parlamentar) pentru a accentua subiectul pe care vrea să-l bage forțat în capul celor care îl ascultă. Astfel crește valoare subiectului și încrederea audienței în acesta. În cele mai multe dintre cazuri, autorii unor astfel de scheme de manipulare refuză să intre în detalii sau să răspundă la întrebările care riscă să destructureze toată arhitectura falsă pe care au creat-o.
Desprinderea de valorile UE pare că e la modă, iar unii dintre politicieni o îmbrățișează pe față, alții doar în spatele cortinei. Peterson le-a sugerat românilor că nu ar trebui să accepte ca legile naţionale să fie făcute la nivelul Uniunii Europene şi că aceştia ar trebui să-şi asume responsabilitatea şi să se implice în politică la nivel local, pentru a nu deveni „sclavii tiraniei europene”.
Care tiranie europeană? Cea care ne bagă miliarde prin PNRR pentru a ne dezvolta țara? Cea care ne-a favorizat călătoriile doar cu buletinul până în toată Europa? Cea care ne furnizează protecție juridică atunci când simțim că drepturile noastre au fost ignorate? Cea care a cumpărat pentru noi vaccin în pandemie? Cea care a devenit casă pentru milioane de români care o duc mai bine decât aici și trimit bani acasă familiei și rudelor? Cea în care tinerii de azi participă la schimburi educaționale de experiență? Exact aceasta este „tirania europeană” despre care vorbește Jordan Peterson.
Orice om sănătos la cap înțelege că acest individ nu are altă miză decât să hrănească populismul și polarizarea practicată de politicieni ca Donald Trump. De ce face asta? Pentru că miza lui Peterson din acest discurs despre decadenței Vestului este îngroșarea tușelor conservatoare, care, mai mult ca sigur, îi aduc profit.
Oamenii care cred ce spune un individ ca Jordan Peterson nu sunt altceva decât persoane care preferă să fie „hrăniți intelectual” cu lingurița decât să gândească singuri.
Felul în care Peterson critică și caracterizează filozofiile și ideologiile îi face pe fanii săi care subscriu la teoriile sale să fie foarte supărați și frustrați. Dacă cineva dintre cei care se numără printre audiența impostorului canadian ar folosi substanța din spatele afirmațiilor lui Peterson pentru a căuta niște răspunsuri, poate că Jordan Peterson nu ar mai fi atât de mult în centrul atenției. Dar nimeni dintre fani nu pare să poată face asta, pentru că Peterson conduce discursul într-un mod care îndepărtează publicul de capacitatea de a gândi critic și la nivel personal. Iar ca urmare a acestei strategii, popularitatea lui Jordan Peterson va continua să crească, în același timp cu veniturile sale de pe urma prelegerilor rasiste, xenofobe, naționaliste, patriarhale și antioccidentale. Ceea ce înseamnă că individul rămâne un tip foarte periculos.
Secretul lui Peterson este faptul că oferă un aspect academic multor teorii conservatoare care nu au făcut decât să ducă la dezechilibre sociale și să priveze anumite categorii de oameni de drepturi și libertăți. Argumentele sale sunt pline de pseudo-fapte și teorii ale conspirației, iar ceea ce face el e mai mult crearea unui cult decât educare, așa cum pretinde. În multe privințe, Peterson este un conservator de modă veche care deplânge declinul credinței religioase și al familiei tradiționale, dar folosește tactici actuale pentru a manipula.
Angajamentul lui Peterson față de libertatea de exprimare neîngrădită este îndoielnică, iar asta se explică foarte clar prin faptul că odată ce crezi într-o conspirație puternică și primejdioasă, începi să justifici măsurile extreme.
Cheia atracției lui Peterson este și cea mai mare slăbiciune a lui, după cum observă experții care l-au studiat pe acest impostor în ultimii ani. Vrea să fie omul care știe totul și poate explica totul, fără calificare sau eroare. Dar argumentele sale sunt pline distorsiuni grosiere ale subiectelor, inclusiv postmodernismul, identitatea de gen și științele juridice, care se află în afara domeniului său de expertiză”.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.