Home Actualitate După azilele groazei, acuzații grave privind abuzurile dintr-un centru pentru copii instituționalizați

După azilele groazei, acuzații grave privind abuzurile dintr-un centru pentru copii instituționalizați

by George Avram

După azilele groazei, un alt caz de o gravitate extremă iese la iveală. De data aceasta într-un cămin de copii. În România, se pare că nu doar bătrânii stau în azile ale groazei, ci și copiii. Un astfel de caz pare să fie în Alexandria, potrivit informațiilor primite la redacție,  acuzațiile fiind din cele mai grave – copii agresați, violați, intimidați.

Abuz, neglijență, violență

Sistemul de protecție a copilului este un ansamblu de măsuri și politici menite să asigure bunăstarea, siguranța și dezvoltarea optimă a copiilor instituționalizați. Scopul acestui sistem este de a proteja drepturile și interesele copiilor, precum și de a preveni și interveni în situațiile în care aceștia se află în pericol sau sunt expuși riscului. Ei bine, acest lucru pare să fie o utopie pentru copiii instituționalizați din Teleorman, pentru care DGASPC ar trebui să depună toate eforturile și diligențele pentru a-i feri de abuz, neglijare ori violență. Așa rezultă din sesizările primite la redacție, documente, discuții telefonice, dialoguri scrise, toate acestea confirmate de acțiunile în instanță. 

Monstrul cu mască de tată din Aleea CFR

Potrivit documentelor primite pe adresa redacției, L. F., fost educator în modulul T0 din Aleea CFR, reușea să îi țină sub control pe copii prin aplicarea unui „botez” repetat, așa cum reiese din încheierea nr.9 din 10.01.2023 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Roșiorii de Vede, Păuna Maria-Magdalena. Acest „botez” viza imobilizarea copiilor de care trebuia să aibă grijă pentru ca acesta să îi poată agresa. A se vedea o înregistrare cu acest educator, care a apărut în spațiul public.

Astfel, așa cum reiese din hotărârea instanței amintită anterior, potrivit rechizitorului nr.100/P/2021 din 09.11.2021 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Roșiorii de Vede, L. F. „a exercitat acte de violență fizică asupra persoanei vătămate minore […], pe care a lovit-o, în repetate rânduri, cu palmele peste față și cap și cu picioarele peste corp, precum și cu diferite obiecte […]. De asemenea, în perioada 2018 – noiembrie 2020, inculpatul a exercitat acte de agresiune sexuală asupra persoanelor vătămate minore […]”.

Mai mult, în încheierea nr.9 din 10.01.2023 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Roșiorii de Vede se precizează faptul că, în perioada  2018 – noiembrie 2020, același educator „a exercitat acte traumatice de penetrare anală”, prin utilizarea degetelor, asupra a doi beneficiari ai serviciilor de protecție oferite prin CTPTF Alexandria.

Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Roșiorii de Vede a reținut, potrivit ordonanței procurorului, în sarcina lui L. F., infracțiunile de agresiune sexuală, în formă continuată, asupra a 6 beneficiari ai sistemului de protecție de sex masculin, viol, în formă continuată, asupra a 2 minori instituționalizați, și purtare abuzivă, în formă continuată, asupra unui minor protejat de stat.

Înger cu aripi frânte

I., un copil instituționalizat în CTPTF Alexandria, a avut neșansa de a fi cazat în apartamentul groazei din Aleea CFR și de a fi abuzat de L. F., până în 25.01.2021, când a încercat să „își ia zborul”, pentru a scăpa de tratamentul la care era supus. Pe o vreme ploioasă, I. a fost găsit mergând pe jos, la o distanță considerabilă de modulul în care era cazat (la cca. 20 de km), de un bărbat, care l-a transportat la primăria comunei Văleni, Olt, unde a povestit calvarul prin care trece. Acest act disperat al lui I. a reprezentat șansa celorlalți copii de a scăpa.

Clopixol, o altă metodă de a îi ține liniștiți pe copii

Același fost educator, L. F., este suspectat că, în 29.07.2016, ar fi golit sticla de Clopixol (antipsihotic tipic derivat de tioxantenă, fiind utilizat în tratamentul schizofreniei și al psihozelor) în ceaiul copiilor, care au prezentat stări de somn profund. Doi dintre minorii sedați au fost transportați de urgență la București, la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

De la acest incident și până la fuga minorului care a dezvăluit că L. F. îl abuza sexual, nimeni nu s-a sesizat. Mai mult, fostul educator, care a fost lăsat să administreze în continuare Clopixol.

Acuzații grave la adresa ANPDCA

Deși știa de cazul de abuz sexual, în urma controlului derulat în 2021, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție este acuzată că nu ar mai fi întreprins nicio acțiune reală pentru a se asigura efectuarea cercetării penale cu victime minori cu celeritate sau pentru a garanta o terapie efectivă și eficientă pentru victimele monstrului din T0.

Totodată, Parchetului de pe lângă Judecătoria Roșiorii de Vede i-au trebuit 2 ani să definitiveze cercetarea penală.

Sistemul de protecție „distruge existența”

Din multele sesizări primite, descrise în detaliu de angajați ai DGASPC Teleorman, au reieșit și alte fapte de o gravitate foarte mare.

„Cazul lui P. Ș. nu este singurul. Mulți copii au fost mutați fără respectarea prevederilor legale (hotărârea instanței), fără acordul lor, dintr-un apartament în altul (inclusiv fratele acestuia […]).

Sunt cunoscute la DGASPC Teleorman situațiile fetelor minore (chiar de 14 – 15 ani), care frecvent părăseau pentru câteva zile, săptămâni sau chiar luni centrul, care erau luate cu mașinile din fața blocului. Minorele sunt și acum lăsate să plece fără anchetă socială. Toate acestea au loc cu învoirea verbală a șefului centrului, câteva minore au rămas însărcinate și au născut.

„[…] Probabil pentru a mușamaliza totul, în cazul unei minore gravide (C.L.) a fost făcută reintegrare forțată la mama acesteia, fără acordul tatălui, doar cu acordul mamei, iar în alt caz, cu acordul directorului general al DGASPC, minora C.M. în vârstă de aproximativ 15 ani a fost „măritată” cu un bărbat […] din Roșiorii de Vede pentru că era însărcinată. În cazul minorei C. M., am aflat de „acordul” directorului general de la doamna P. M.

În luna decembrie 2022 a ieșit din centru tânăra D.A., care în luna noiembrie împlinise vârsta de 18 ani și care la data părăsirii centrului era gravidă.”, se arată în sesizare.

Potrivit documentelor primite de redacție, șeful CTPTF Alexandria din Roșiorii de Vede, în discuțiile scrise cu subordonații, se referă la copii ca fiind „poame” sau la fete ca fiind „niște tâmpite” ori recunoaște situații foarte grave despre copii în care aceștia „umblă brambura prin oraș, prin piețe, unii cerșesc…”.

În nota internă nr. 673/04.07.2018, șeful CTPTF Alexandria face referire la „cazuri de abuz fizic și prin munca umilitoare a educatorilor asupra copiilor, dar și a copiilor asupra altor copii fiind asistați și îndrumați de către educatori, care priveau satisfăcuți victoria obținută.”

Deși, prin nota internă nr. 393/15.04.2019, șeful CTPTF Alexandria, ca urmare a spargerii ușii apartamentului de la etajul 4, modul Intim, „[…] întrucât educatorul D. G. a plecat în timpul programului și a lăsat trei copii încuiați în apartament”, atrage atenția educatorilor că prin plecarea de la locul de muncă „[…] se pune viața în pericol a copiilor”, aceasta solicită frecvent educatorilor să părăsească locul de muncă pentru a o conduce cu autoturismele proprii în înteresul său personal. Bineînțeles, copiii rămân nesupravegheați.

Modulul T0, „batalion disciplinar”

„Concret vorbind, Modul T0, apartamentul nr. 9 (,,apartamentul de băieți’’) este folosit dintotdeauna de conducerea centrului ca „batalion disciplinar” pentru copiii/ tinerii care manifestă mai mici sau mai mari abateri disciplinare în celelalte module unde ei locuiesc, pe motivul ,,să nu îi strice și pe ceilalți’’, ignorând necesitatea menținerii fraților împreună, menținerea climatului afectiv și a relațiilor de atașament dezvoltate de copii […] mutarea în ,,T0’’ […] este răul maxim pe care îl pot primi […] niciunul dintre copii nu și-a modificat comportamentul în bine, ci dimpotrivă: majoritatea băieților au săvârșit fapte infracționale, au consumat substanțe halucinogene, au dezvoltat comportamente agresive și antisociale […], se arată în sesizările primite.

O altă sesizare menționează că […] unii copii au avut boli contagioase sau cu transmitere sexuală, iar când personalul și copiii insistă să fie duși la control, asistenta îi induce în eroare și pe medici nedescriindu-le exact perioada de timp de când se manifesta simptomele, dacă au mai fost alte cazuri în centru, motiv pentru care primesc tratament pentru alta afecțiune. […] Astfel de situații au fost pe Modul Intim când copiii au avut scabie, cred că timp de vreun an și au fost tratați de alergii; […] Un alt caz a fost cel al unui băiat de la apartamentul 9, care a contactat o boală cu transmitere sexuală […] el a fost diagnosticat și tratat ca având o alergie […]”.

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.