Home Recomandari Experimentul Pitești, privatizat de stat. Închisoarea, propietatea milionarului Axinte

Experimentul Pitești, privatizat de stat. Închisoarea, propietatea milionarului Axinte

by Ana Barb

Închisoarea de la Piteşti, unde a avut loc experimentul Pitești, a fost privatizată prin metoda MEBO, la începutul anilor 90. Proprietar a ajuns Gigi Axinte, unul din milionarii Republicii, potrivit Forbes. Până anul trecut, acesta nu a vrut nici să o vândă statului, nici să o doneze. Mai nou, a recurs la o găselniță – și-a făcut o fundație pentru deținuți condusă chiar de fiica lui.

Agercom, asfaltări din temniță

După 1990 clădirea s-a privatizat şi s-a împărţit între mai multe firme de construcţii Argecom, Conarg, Betarm şi Simeco. Astăzi, doar o mică parte din ea mai păstrează condiţii asemănătoare cu ale unei foste închisori. Capul T-ului şi corpul administrativ au fost declarate monument istoric în 2009, deși continua să fie în proprietate privată.

Clădirea pușcăriei a fost trecută pe o fundație care este condusă acum de fiica familiei Axinte.

„S-au făcut demersuri pentru a se trece clădirea închisorii în domeniul public, ca ea să devină un muzeu al oraşului Piteşti. Însă aceste încercări au eşuat şi clădirea a rămas în continuare la Argecom. Îmi amintesc că a fost vorba de sume foarte mari cerute de proprietar, de domnul Axinte. Între timp, am aflat că domnul Axinte a înființat o fundație condusă de fiica sa, denumită „Sfinții închisorilor”, și a trecut  clădirea pe ea”, a declarant pentru presa locală preşedintele  fundaţiei Memoria, Ilie Popa, fostdeținut politic, închis la Pitești.

Ilie Popa mai declară  și faptul că doamna Axinte, soţia afaceristului Gigi Axinte este foarte supărată pe foștii deținuți fiindcă vicepreşedintele Fundaţiei „Memoria“, Aristide Ionescu, vorbise în termeni duri la adresa familiei Axinte. Așadar, soția lui xinte l-a informat pe Ilie Popa, în calitate de președinte, că niciunui deținut politic nu i se va mai permite accesul în clădirea fostei pușcării, devenită acum proprietate private, după cum declară chiar fostul deținut de la Pitești.

Teologul Radu Preda consideră că „privatizarea închisorii este crima perfectă. E ca şi cum ai turna beton peste victime”.

Firma lui Gigi Axinte, contracte de deszapezire cu statul

Gigi Axinte care pare că în prezent nu o mai duce așa grozav cu afacerile, a fost ani de zile un răsfățat al instituțiilor statului.

Peste 200 de miliarde lei vechi a luat magnatul Axinte din afacerea naţională publică a deszăpezirii judeţului Argeş, potrivit presei locale.

Acesta a câştigat un contract pe termen lung, adică pe o perioadă de trei ani, încă din anul 2007.

Alte 300 de miliarde de lei de la Autoritatea Naţională a Drumurilor şi peste 100 de miliarde de la Consiliul Judeţean a cerut Gheorghe Axinte, drept debite din prestarea serviciilor firmei Argecom din anul 2006 încoace.

Din cauza ca a fost anchetat de DIICOT pentru spălare de bani, evaziune fiscală, înşelăciune sau aderare la grup organizat de

criminalitate economică, autorităţile publice, şi-au stopat plăţile către Argecom.

Dată fiind însă rezoluţia de neîncepere a urmării penale emisă de procurorii DIICOT pe numele lui Gheorghe Axinte, acesta a vrut să-și recupereze banii.

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.