Publicăm lista lor. Ei se cheamă: Prigoană Vasile Silviu, Leşe Doru, Anghel Florin Serghei, Popoviciu Alin, Cionca Arghir Iustin, Niţu Adrian, Olar Corneliu, Spânu Marius, Novac Brânduşa, Mate Andras şi Ciohodaru Tudor. Ei cu toţii, împreună, deputaţi fiind, s-au gândit să subscrie şi să susţină un proiect al prelucrătorului de gunoaie Silviu Prigoană privind o reglementare a presei scrise şi a celei on-line. Ce analiză a legislaţiei europene? Ce studii comparative? Ce discuţie cu asociaţiile patronale sau de jurnalişti?

Domnul Prigoană s-a trezit într-o zi cu faţa la gunoi şi s-a gândit că face el un proiect de lege, care va pune ordine şi în presa scrisă şi pe internet. Vrei să ai ziar, trebuie să ai o „licenţă” de la CNA. Vrei să scoţi un ziar electronic cumva, acelaşi CNA ar trebui să-ţi elibereze o licenţă. Aşa a decretat domnul Prigoană cu faţa la gunoi.

Oamenii mai cu scaun la cap, inclusiv cei din PDL, au avut reacţii pe măsură. De la Raluca Turcan la Cezar Preda, dacă e să vorbim de lideri ai PDL şi până la comentariile preşedintelui CNA Răsvan Popescu, care a explicat că o asemenea reglementare nu e posibilă.

În principiu, eu nu sunt adversarul unor construcţii legislative care să privească presa. Mă interesează în mod special zona care se referă la transparenţa acţionariatului în mass-media, o eventuală legislaţie antitrust şi mecanisme de garantare legală a dreptului la replică. Ştiu însă că o asemenea legislaţie este sensibilă şi că ea ar trebui să fie produsul unei dezbateri, care se poartă inclusiv sau mai ales cu patronatele şi asociaţiile profesionale din media.

Ceea ce domnul Prigoană n-a înţeles. El crede că e ca la gunoi. Şi a mai găsit câţiva fraieri care să se asocieze unui demers pe cât de inoportun, pe atât de contraproductiv chiar pentru partidul din care ei fac parte. Că tot era vorba de libertatea presei, dacă era vreun dubiu că PDL vrea s-o sugrume, proiectul Prigoană e un fel de certificat.

M-am uitat şi pe lista de semnatari. Doru Leşe, deputat PDL de Maramureş, pe care l-am auzit azi la Realitatea Tv susţinând acest proiect, e un băiat bun. Numai că el are treabă cu gazul, unde a fost director, leagă greu subiectul de predicat şi, în general, nu prea ştie cam ce i se întâmplă în Parlament. Pe Alin Popoviciu, PDL-ist din Timişoara l-am „crescut”, până la un punct în istoria lui politică, dar văd că s-a prostit de cap şi, atunci când nu se ocupă de vrăjitoare şi reglementarea lor, are chef să se ocupe de presă. Singurul meu regret e că pe lista semnatarilor acestui proiect imbecil figurează şi Brânduşa Novac. L-o fi întrebat oare pe tatăl ei, marele ziarist Puiu Novac, ce părere are?

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.