Home Actualitate 1 Decembrie sau 10 Mai?

1 Decembrie sau 10 Mai?

by Sorin Rosca Stanescu
Pentru a sarbatori independenta Romaniei, este buna orice zi. Inclusiv ziua de 1 Decembrie. Deci, sa sarbatorim! Ceea ce nu inseamna ca nu avem dreptul ca, bucurandu-ne de Ziua Nationala, sa ne gandim daca nu cumva mai potrivit ar fi sa o facem pe 10 Mai. Si iata de ce!

Ziua independentei Romaniei s-a serbat intotdeauna, pe 10 Mai. 10 Mai a fost Ziua Nationala pana cand, in 1947, comunistii au hotarat altfel. Alegand o alta zi. Cu o noua semnificatie. 23 August. In 1990, in conditiile in care in politica romaneasca, la scurt timp de la caderea regimului comunist, stanga socialista, nascuta din fostul PCR, coplesea treapta constituita in jurul celor trei partide istorice, Parlamentul a decis ca Ziua Nationala sa fie fixata la 1 Decembrie. De ce a fost aleasa aceasta data?

La prima vedere, nu ar fi fost nimic mai firesc decat sa se revina la situatia de dinainte de 1947. Respectiv, ca Ziua Nationala sa se sarbatoreasca pe 10 Mai. Nu s-a intamplat asa. Motivul a fost acelasi care i-a determinat pe comunisti sa ingroape, odata cu alungarea Familiei Regale, ziua de 10 MAI. Pentru ca aceasta zi nu are doar semnificatia votarii Proclamatiei de Independenta fata de Imperiul Otoman. Fapt petrecut la 10 Mai 1877. Tot in 10 Mai 1866, regale Carol I a depus juramantul in fata Parlamentului. Iar in 10 Mai 1881, Carol I a fost incoronat Rege al Romaniei. Asadar, schimband data, atat comunistii, cat si post-comunistii au incercat, unii explicit si altii implicit, sa stearga semnificatia si rolul Monarhiei in istoria acestui popor. Aruncand cu aceasta ocazie, la lada de gunoi a istoriei, si momentul cel mai important din istoria statului roman, respectiv, cel in care a fost votata in Parlament Proclamatia de Independenta.

Data de 1 Decembrie este fixata arbitrar. La 1 Decembrie 1918 nu s-a intamplat nimic semnificativ legat de istoria poporului roman. Nici unirea Basarabiei cu Romania, unde avem, trei date de referinta, 9 si 22 aprilie si 29 decembrie. Nici unirea Bucovinei cu Romania, unde exista patru date de referinta, 27 octombrie, 28 noiembrie, 29 si, respectiv, 31 decembrie. Si nici unirea Transilvaniei si Banatului cu Romania, unde datele de referinta sunt si ele altele 14 si respectiv 29 decembrie. Singurul moment care ar putea fi invocat este Adunarea Nationala de la Alba Iulia, din 1918, care, intr-adevar a avut loc la 1 Decembrie.

Ma pronunt in deplina cunostinta de cauza. Sunt unul dintre initiatorii unui proiect legislativ prin care am incercat sa facem in asa fel incat sa revenim la situatia anterioara a anului 1947, cand Romania era ocupata de trupele sovietice. Am venit in Parlament mai multi dintre initiatori cu toate argumentele posibile. Dar PSD s-a opus. Tot ceea ce am putut obtine a fost, totusi, declararea zilei de 10 Mai ca sarbatoare nationala. Dar nu si ca zi a independentei. Post-comunistii au inregistrat, din nou, o victorie. Si s-au luptat, probabil, manati de aceleasi sentimente fata de Casa Regala.

Si iata cum, pana si aceasta sarbatoare nationala contine germenii dezbinarii politice a romanilor. La multi ani, totusi, pentru ca asa cum aratam la inceput, independenta Romaniei trebuie sa o sarbatorim in orice zi si in orice clipa. Deci, si azi.

Sursa- corectnews.ro

You may also like

3 comments

Je suis care e! 1 decembrie 2015 - 23:27

10 Mai!

Imnul României (1866-1948) – Romanian Anthem (1866-1948)
În anul 1881 cu prilejul încoronării regelui Carol I, poetul Vasile Alecsandri a scris textul „Imnului regal român”. Imnul s-a cântat, în mod oficial, pentru prima dată în România, în anul 1884, la încoronarea regelui Carol I

https://www.youtube.com/watch?v=XSMUScVUhKk

Reply
Ioan 2 decembrie 2015 - 11:25

Ziua de 1 Decembrie este Ziua tuturor Romanilor, nu a regilor care nu aparțin Romanilor, au fost impuși din exterior de Masonerie ca o condiție a recunoașterii Unirii Tarii Romanesti cu Moldova în Ianuarie 1859. Adevăratul Reformator al institutiilor statului a fost A.I.Cuza și nu Carol I. Acesta din urma a fost un profitor, în plus se angajase sa nu revendice sau sa încurajeze integrarea Transilvaniei și Banatului cu România, plan devoalat de Mihai Eminescu drept pentru care a fost…eliminat. Nu vrei sa scrii matale despre ce se întâmplă cu Comunitatea Romanilor din Harghita, Covasna și Mureș începând cu 1990 pana în prezent, lăsând asemenea subiecte…cu schimbarea Zilei Nationale……fără nicio valoare practica. Iti reamintesc ca….Pamfil Seicaru a facut din banii lui…. Monumentul de la Marasesti….tu ce monument ai construit Luptatorilor pentru Libertatea acestui neam……Dacă, te deranjează ceva, legat de 1 Decembrie, schimba-ți cetățenia cu una care sa sărbătorească ziua națională în luna Mai și iti rezolvi frustrările. Singurul sacrificiu public pe care l-ai făcut….a fost sa te lupți cu Basescu…după ce….ați hahait împreună destul de mult timp pentru a va….dezonora reciproc. Vae Victis!

Reply
maria 6 decembrie 2015 - 10:21

DA, sint pentru 10 MAI!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.