Valeriu Zgonea este numele de ultimă oră pronunţat ca posibil premier după o posibilă retragere a lui Victor Ponta pe motive medicale.

 

De ce Valeriu Zgonea

 

O sursă parlamentară credibilă ne-a dezvăluit că în foarte scurt timp se va produce o schimbare la vârful guvernului. „Victor Ponta se va retrage invocând probleme medicale. Concret el va susţine că din cauza restricţiilor impuse de recuperare nu va mai putea da un randament maxim în funcţia de şef al guvernului. O ieşire onorabilă din scenă, nu generată de o eventuală punere sub control judiciar sau de o trimitere în judecată. Dacă din punct de vedere judiciar se va ajunge până aici, atunci nu premierul în funcţie va fi cel trimis în judecată, ci Victor Ponta. Deficitul de imagine va fi infinit mai mic. Nu ştiu dacă iminenta demisie este generată de presiuni ale factorilor externi, sau de analize interne la partid. Din informaţiile pe care le deţin, Valeriu Zgonea este persoana pe care PSD o va propune la Cotroceni pentru funcţia de premier. Două sunt motivele pentru care numele lui Zgonea este în poll position. Este PSD-istul care deţine cea mai înaltă funcţie în stat după Victor Ponta; în al doilea rând este un personaj care va fi foarte uşor de controlat de către Victor Ponta, care evident, nu va lăsa frâiele din mână”, ne-a declarat sursa citată.

 

Simple coincidenţe?

 

Evident, trebuie să fim precauţi şi să luăm sub beneficiu de inventar afirmaţiile sursei noastre. Totuşi, marţi 16 iunie s-au înregistrat 3 evenimente pe care le putem trece în categoria coincidenţelor. Dar parcă sunt prea evidente:

 1. medicul ortoped care l-a însoţit la Istanbul pe Victor Ponta a anunţat că premierului îi sunt necesare trei săptămâni pentru a se putea deplasa şi a recomandat să nu îşi reia serviciul în acest interval (menţionăm că declaraţiile medicului au fost ulterioare afirmaţiilor surse noastre – n.a.)
 2. mult criticatul pachet legislativ privind modificările pe care PSD intenţionează să le facă le Codul penal şi la Codul de Procedură Penală a fost amânat pentru sesiunea de toamnă. Dacă pachetul ar fi fost adoptat în această sesiune, şi preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea ar fi fost ţinta protestelor.
 3. Valeriu Zgonea nu s-a aflat în prezidiu la plenul reunit în care s-au votat pensiile speciale parlamentare. Este adevărat, conform sistemului alternativ, conducerea şedinţei revenea Senatului, dar în foarte multe situaţii amândoi preşedinţii de Camere au stat în prezidiu, mai ales când pe ordinea de zi se aflau „subiecte” delicate. Valeriu Zgonea (Ca şi C.P.Tăriceanu de altfel) a evitat astfel să fie asociat cu votul privind pensiile speciale.

 

O altă coincidenţă?

 

Luni 15 iunie s-a oficializat plecarea de la Palatul Victoria, a consilierului personal al premierului Ponta, Radu Magdin. Oficial, Magdin a fost cooptat în echipa Ponta pentru probleme de comunicare externă, în decembrie 2004. În realitate, Radu Magdin este cel care a contribuit la „rebrenduirea” lui Victor Ponta, după catastrofa din 16 noiembrie 2014. Să fie oare plecarea lui Magdin tot o coincidenţă?

 

loading...

1 COMENTARIU

 1. Alta versiune:


  Fugarul Victor Ponta va semna o prelungire a delegării atribuțiilor către vicepremierul Gabriel Oprea, potrivit unor surse din Guvern. Data până la care Ponta nu va veni la muncă este 10 iulie. Aceleași surse susțin că medicii lui Erdogan îi vor asigura lui Victor Ponta motivele pentru care se află în imposibilitatea de a-și exercita funcția în următoarele trei săptămâni, scrie BN24.ro.

  Ponta are nevoie de acest timp pentru a se pregăti pentru următoarea mișcare a DNA împotriva lui dar și pentru a găsi o ieșire plauzibilă în cazul în care va fi nevoit să renunțe la funcția de premier.

  După 45 de zile, mandatul lui Ponta încetează dacă nu își poate îndeplini atribuțiile, asa cum prevede Constituția:

  Art. 110 alin. (2) Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, orieste în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile.

  În acest caz, termenul de 45 de zile curge de la data de 15 iunie, momentul în care Ponta a semnat prima delegare a atribuțiilor către vicepremierul Gabriel Oprea. Data limită până la care poate fi înlocuit este 30 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.