Birourile de vot s-au deschis duminică în Grecia, la orele 04:00 GMT, pentru referendumul la care grecii decid dacă țara trebuie să accepte sau să respingă acordul propus de creditorii internaționali (BCE, UE, FMI), informează agențiile internaționale de presă, potrivit agerpes.

Urnele se închid 12 ore mai târziu, la orele 16:00 GMT.

În total, sunt așteptați să voteze 10.837.118 de greci, care vor trebui să răspundă la întrebarea: „Trebuie acceptat proiectul de acord prezentat de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) și Fondul Monetar Internațional (FMI) în timpul reuniunii Eurogrupului din 25 iunie?”

Primele rezultate se vor cunoaște între orele locale 20:00 și 21:00 (17:000 și 18:00 GMT), potrivit Ministerului de Interne.

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat duminică, după ce a votat la referendumul pe tema propunerii de acord a creditorilor internaționali ai Greciei, că „nimeni nu poate ignora determinarea unui popor de a-și lua destinul în propriile mâini”, transmit EFE, AFP și DPA.

„Voința guvernului poate fi ignorată de mulți. Dar voința poporului nu poate fi ignorată de nimeni”, a spus Tsipras, potrivit EFE, după ce a votat în circumscripția sa electorală din cartierul Kipseli, din nordul Atenei.

Guvernul său a făcut campanie pentru un „nu” la referendumul al cărui rezultat va fi crucial pentru viitorul primului guvern al stângii radicale din Uniunea Europeană, dar și pentru rolul Greciei în Europa, comentează AFP.

Tsipras s-a declarat optimist în legătură cu rezultatul votului. „Astăzi este o zi de sărbătoare pentru că democrația este o sărbătoare. Sunt încrezător că mâine vom deschide o cale către toate popoarele Europei”, a spus Tsipras, citat de DPA.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.