Mai mult de 900 de medicamente, toxine au fost raportate ca provocand afectiuni ficatului, iar medicamentelor le revine un procent de 20-40% din toate cazurile de insuficienta sau insuficienta hepatica fulminanta. Aproximativ 75% din reactiile alergice la medicamente au ca rezultat necesitatea transplantului hepatic sau moartea.

Afectiunile hepatice produse de medicamente reprezinta cel mai comun motiv pentru retragerea unui medicament aprobat.

Manifestarile hepatotoxice sunt foarte variate, de la  marirea concentratiei de enzime hepatice pana la insuficienta hepatica fulminanta.

In Statele Unite aproximativ 2000 de cazuri de insuficienta hepatica acuta apar annual si medicamentele pe reteta sunt cauza a 50% dintre ele(39% sunt datorate acetaminofenului, 13% sunt reactii alergice la alte medicamente). Medicamentele sunt cauza a 2-5% dintre cazurile de pacienti spitalizati cu icter si aproximativ 10% dintre toate cazurile de hepatita acuta.

Medicamente retrase de pe piata

In ultimii ani, Administratia SUA ptr. Alimente si Medicamente (US Food and Drug Administration – FDA) a retras doua medicamente de pe piata deoarece cauzau afectiuni severe ale ficatului: bromfenac si troglitazone.

Bromfenac (Duract), un medicament nonsteroidal antiinflamator(NSAIM) a fost introdus in 1997 ca un anestezic pe termen scurt pentru pacientii cu probleme ortopedice. Desi aprobat pentru o perioada de dozaj de mai putin de 10 zile, pacienii l-au utilizat pentru termene mai lungi. Acest lucru a avut ca rezultat mai mult de 50 de cazuri de afectiuni hepatice severe, iar medicamentul a trebuit sa fie retras in 1998.

Troglitazone (Rezulin) este o tiazolidinediona si a fost aprobat in 1997 ca un agent antidiabetic. Peste trei ani au fost raportate mai mult de 90 de cazuri de hepatotoxicitate, ceea ce a dus la retragerea acestui medicament.

Alte medicamente care au limitari semnificative in utilizare datorita efectelor lor hepatotoxice sunt:

Acidul tienilic, un diuretic.

Pemoline (Cylert), utilizat pentru afectiunea deficitului de atentie, a fost retras de pe piata Statelor Unite in martie 2005. Efectele secundare includ: tulburari hepatice, de la sporiri asimptomatice ale enzimelor hepatice la hepatita, icter si insuficienta hepatica posibil letala. Au fost raportari de crize convulsive, anemie aplastica, ar putea precipita atacurile in cazului sindromului Turette, miscari diskinetice ale limbii, buzelor, fetei si extremitatilor, usoara depresie, ameteala, iritabilitate sporita, dureri de cap si moleseala.

Felbamate (Felbatol), un antiepileptic utilizat pentru crize complexe partiale; efecte secundare: anorexie, dureri de cap, insomnie, insuficienta hepatica, greata, voma, arsuri gastrice, tulburari sanguine.

Zileuton (Zyflo), indicat pentru astm; efecte secundare: dureri de stomac, dureri articulare, dureri de piept, constipatie, ameteala, somnolenta, oboseala, febra, gaze, dureri de cap, insomnie, valori crescute ale enzimelor hepatice(transaminaze), dureri musculare, greata, nervozitate, durere, infectii ale tractului urinar, iritatii vaginale, stare de slabiciune cu voma, iritatii/infectii ale pleoapelor, tulburari ale ganglionilor limfatici, dureri/rigiditate a gatului, valori scazute ale globulelor albe.

Tolcapone (Tasmar) folosit pentru  boala Parkinson; efecte secundare: oboseala excesiva, nivel scazut al zaharului in sange, anorexie, dureri de piept, confuzie, constipatie, diaree, ameteala, gura uscata, infectii ale tractului respirator superior, lesinuri, oboseala, gaze, halucinatii, dureri de cap, greata, hipotensiune ortostatica( presiune sanguina scazuta atunci cand te asezi sau te ridici in picioare), tulburari de somn, dureri abdominale, lesinuri, voma, arsuri gastrice, transpiratie excesiva, crampe musculare, diskinezie( miscari involuntare bruste necontrolate), hipokinezie( miscari ample si posibil necontrolate), hipokinezie(miscari musculare slabe), decolorare a urinei, visat excesiv, pierderea echilibrului.

Trovafloxacin (Trovan), un antibiotic;

Benoxaprofen, un NSAIM; efecte secundare: dureri de stomac, angina, constipatie, tuse, ameteala, somnolenta, oboseala, dureri de cap, tensiune sanguina scazuta, impotenta, insomnie, greata, nervozitate, hipotensiune ortostatica( presiune sanguina scazuta atunci cand te asezi sau te ridici in picioare), voma.

Medicamente mortale pentru slabit:

Un studiu asupra Hipertensiunii Pulmonare Primare(HPP), o boala care distruge plamanii, a gasit ca medicamentul pentru dietafenfluramina(Pondimin) si dexfenfluramina(Redux) ar putea avea efecte secundare mortale. Studiul raporteaza o observatie clinica a afectiunilor valvelor inimii la 24 de femei utilizand fen-phen, cu cinci pacienti necesitand chirurgie cardio pe cord deschis si inca opt dezvoltand hipertensiune pulmonara, o boala uneori mortala a inimii si plamanilor.

In anul in care a existat pe piata, Redux a generat vanzari de 255,3 milioane $. FDA a primit rapoarte inainte si dupa retragere care citau Redux ca suspect in 123 cazuri de moarte. Medicamentul a fost retras de pe piata SUA.

Medicamente pentru colesterol, ucigasi siguri

Crestor (rosuvastatin) un medicament care coboara nivelul de colesterol “rau” si pe cel al trigliceridelor si ridica nivelul colesterolului “bun” din sange a fost aprobat in august 2003, FDA tragand concluzia ca era sigur pentru uz uman.

In 2004, grupul Public Citizen Consumer(Consumatorul cetatean public), a trimis o petitie FDA pentru a inlatura imediat de pe piata Crestor datorita motivelor de ingrijorare, printre care morti datorita Crestor raportate dupa cazuri de dezvoltare a rabdomiolizei posibil letala. Rabdomioliza este o afectiune care distruge celulele musculare si le elibereaza in fluxul sanguin, cu efecte toxice asupra rinichilor. Crestor a fost legat de circa 24 de cazuri de rabdomioliza si blocaj renal sau afectiuni renale, inclusiv o moarte datorata Crestor a unei femei de 39 de ani datorata afectiunii renale si a rabdomiolizei.

CRESTOR a fost comparat cu Baycol, un medicament anticolesterol, care a fost inlaturat de pe piata in august 2001. Baycol este conectat cu cel putin 100 de cazuri fatale de rabdomioliza si un inalt numar de procese intentate de catre pacienti.

Totusi Crestor este inca pe piata si astazi, iar FDA nu a facut nimic pentru a ne proteja impotriva efectelor secundare ale acestui medicament.

Ganduri de final

Toate bolile mentionate pot fi tratate cu remedii naturale.

 

Surse:

http://www.homemademedicine.com, ampress.ro

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.