Francezii  își aleg președintele. 47 de milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne astăzi pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale. 11 candidaţi se află în cursă. Câștigătorul va fi învestit până cel târziu pe 14 mai când expiră mandatul actualului președinte, François Hollande. Al doilea tur al alegerilor este prevăzut pentru 7 mai.

Potrivit ultimelor sondaje, absenteismul se anunţa foarte ridicat, undeva între 27 şi 28 de procente din electorat, cu alte cuvinte aproape de recordul atins în 2002 când 28,4% dintre francezi nu au ieşit la urne. Totuşi, institutele de sondaje au remarcat un freamăt pe final de campanie, o dorinţă de partipare mai mare.

In  Journal du dimanche, care titrează „Votați!”, diverse Coad. Printre ei se numără soția fostului președinte, cântăreața Carla Bruni-Sarkozy dar și șefa Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde.

45,6 milioane de francezi, adică 88,6% dintre rezidenţii în Franţa sunt înscrişi pe listele electorale şi 1,3 milioane de francezi stabiliţi în exterior, figurează pe listele consulare.

In ambasadele şi consulatele situate pe continetul american scrutinul a avut loc ieri iar al doilea tur se va desfăşura pe 6 mai, cu o zi mai devreme față de votul din Frața metropolitană. Cozi imense de alegători s-au înregistrat la birouri din Canada și Statele Unite.

Agenți de securitate patrulează de la o secție la alta. `Nimic nu trebuie să intervină` în bunul mers al alegerilor prezidențiale, declara premierul Bernard Cazeneuve, a doua zi după atacul de pe Champs Elysees, unde un bărbat a deschis focul  omorând un polițist.  Inainte de acest atac, autoritățile au prevăzut o întărire a securității pe întreg teritoriul. Este un scrutin care se derulează în timp ce Franța se află sub stare de urgență.

Militarii din cadrul operațiunii `Sentinelle` sunt mobilizați. Este vorba de un dispozitiv de supraveghere a locurilor sensibile. Dispozitivul cuprinde 7 mii de militari. Totodată, mai bine de 50.000 de polițiști și jandarmi sunt mobilizați pentru cele 67.000 de secții de vot.

Integral pe http://www.rfi.ro/

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.