Dupa accidentul aviatic din Muntii Apuseni in urma caruia pilotul Adrian Iovan si studenta Aura Ion si-au pierdut viata, prim-ministrul Victor Ponta a promis ca va propune demiterea directorului STS in urmatoarea sedinta a CSAT. Presedintele a convocat CSAT astazi, 2 februarie, orele 16.00, pentru a discuta rapoartele intocmite de Guvern si, respectiv, de STS cu privire la accidentul aviatic din 20 ianuarie.

Conform informatiilor oficiale de la Cotroceni, ordinea de zi a şedintei CSAT cuprinde „Raportul privind gestionarea de către autorităţile administraţiei publice cu responsabilităţi în domeniul situaţiilor de urgenţă, conform legislaţiei în vigoare, a evenimentului de aviaţie din 20.01.2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de premier” si „Raportul directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale privind activităţile desfăşurate conform legilor, metodologiilor şi procedurilor interinstituţionale existente în legătură cu evenimentul aviatic din data de 20.01.2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale”.

In conditiile in care decziile in CSAT se iau doar prin unanimitate, pentru eliberarea din functie a directorului STS e nevoie de un vot impotriva lui Marcel Opris din partea tuturor membrilor, inclusiv a Presedintelui Romaniei, cel care l-a numit, in 2005, in functie.

Conform normelor de functionare a STS, in cazul demiterii directorului, prerogativele acestuia sunt preluate de prim-adjunct. Insa, in momentul de fata postul de prim-adjunct al directorului este vacant, Marcel Opris fiind secondat de adjunctul tehnic general maior ing. Ionel-Sorinel Vasilca si de adjunctul economic general maior Ioan Balaure, acesta din urma fiind cel mai probabil inlocuitor in cazul eliberarii din functie a actualului director.

Dezbatut in cadrul emisiunii „Panorama” moderata de Oana Stanciulescu (Antena 3), subiectul demiterii lui Marcel Opris a fost privit din perspective diferite de invitatii prezenti in studio.

Jurnalista Adina Anghelescu a lansat ipoteza ca raportul prezentat astazi in CSAT sa prezinte „niste elemente noi”. „Vom vedea un tap ispasitor, din STS, altul decat domnul Opris”, a completat Adina Anghelescu.

Ziaristul Razvan Zamfir a considerat insa ca „niciun om politic nu-si poate asuma apararea lui Opris acum, cu tot ceea ce implica acest gest”. „Ar insemna acumularea intregii uri a cetatenilor in urma tragediei aviatice”, a sustinut Zamfir care a adaugat ca sistemul il va salva, probabil, pe Opris intr-una dintre functiile de consilier prezidential.

„Nu risca Traian Basescu postul Elenei Basescu in Parlamentul European pentru Marcel Opris”, a sintetizat Oana Stanciulescu.

Europarlamentarul liberal Norica Nicolai crede ca desi „in plan politic, Traian Basescu nu are alta optiune decat sa-l demita pe Marcel Opris”. „Nu stiu, insa, daca in plan relational, in planul dependentei unuia de celalalt, lucrul asta se poate intampla”, a incheiat vicepresedintele PNL.

loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.