Decanul Academiei Naţionale de Informaţii Cristian Troncotă a lansat la Antena3 o ipoteză de lucru privind o posibilă colaborare dintre Ponta şi SIE, care are menirea, probabil, de a liniști apele.

Iată „ipoteza de lucru” prezentată: „În 1997, procurorul general al României a selectat câţiva procurori tineri care au absolvit facultatea, a avut el criteriile lui, care urmau să ancheteze o serie de infracţiuni ce ţineau de securitatea naţională. Era vorba de anchetarea unor persoane care lucrau în mediul extern, lucrau în ambasade. Ştiu cu siguranţă că lista cu procurori a fost transmisă la SIE pentru avizare. Cei de la SIE aveau nevoie să ştie dacă respectivii procurori sunt integri, dacă corespund pentru respectivele anchete. Pe parcursul anchetei, procurorii au dat o serie de informaţii la SIE, pentru că aşa era normal”, a afirmat Cristian Troncotă.

Trocotă a adăugat că „aşa se poate explica relaţia şi apariţia lui Victor Ponta în documentele SIE şi este posibil ca acest document să fi intrat în posesia lui Traian Băsescu”.

Acelaşi Cristian Trocotă „pregătea terenul” într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV cu cîteva zile în urmă: „Dacă vă uitați bine în legile existente atunci în 1997, avea voie (Ponta – n.a.), pentru că el nu era folosit pe spațiul intern să dea informații despre colegii lui procurori. Era folosit într-o misiune diplomatică, in exteriorul țării. Cred că foarte mulți dintre cei care ocupă funcții importante în anumite momente ale vieții au fost utilizați de servicii și probabil au dat rezultate foarte bune”.

Tot la Realitatea, Troncotă a declarat că “premierul NU putea fi ofiţer al SIE, ci cel mult colaborator. Mai mult, el spune că “legislaţia în vigoare în 1997 nu i-ar fi interzis procurorului Victor Ponta o astfel de colaborare”.

Același lcuru l-a spsu și pe alte posture TV în ultimele zile. de altfel, de când a apărut acest scandal, Troncotă a fost foarte active în explicații.

Dar cine este Cristian Troncotă?

Potrivit Wikipedia, Cristian Troncotă a fost în anii 1980 ofiter de securitate, cu gradul de locotenent-major.

De la vechea secutitate, Troncotă a trecut la noua securitate.

Acesta a lucrat ca lector (1994-1999), conferențiar (1999-2001) și profesor universitar (din 2001) la Academia Națională de Informații, care pregătește ofițerii SRI. Predă cursurile de Știință militară informații și Istoria serviciilor de informații.

A fost secretar științific al Senatului Academiei Naționale de Informații (1997-2003) și apoi decan al Facultății de Informații din cadrul ANI (din 2003). Din anul 2007 este și conducător de doctorat în Știință militară informații la Academia Națională de Informații.

Potrivit CV-ului de pe site-ul său însă, Troncotp a fost cercetător ştiinţific în cadrul Arhivei Ministerului de Interne (1984 -1989), Arhivei MApN (1990), Arhivei SRI (martie 1990- aprilie 1994) cu reponsabilităţi privind primirea şi conservarea documentelor, elaborarea şi relizarea planurilor de cercetare ştiinţifică; tematica abordată  se referă la: istoria serviciilor de informaţii, metodele, tehnicile şi procedeele specifice activităţii de informaţii pentru securitatea naţională.

Troncotă spune că ânainte de 1989 a fost profesor de istorie la Şcoala nr. 104 (Liceul „Mircea Vulcănescu”), Bucureşti, 1980-1983 cu activitate didactică la disciplinele: Istoriea Universală (antică, medie, modernă şi contemporană) şi Istoria României (antică şi medie), Educaţie civică.

Dar tot în CV -ul domniei sale găsim cursurile de la Grădiștea, o cunoscută locație pentru învățățeii serviciilor secrete: Curs de iniţiere în informaţii şi securitate naţională la Şcoala de iniţiere şi perfecţionare a cadrelor M.A.I.-Grădiştea – (ianuarie-mai 1984).

loading...

3 COMENTARII

  1. Asta este diverisiune facuta de „Martorii de ziua 7 a lui Voiculescu” !!!
    Este panica in PSD si baietii au inceput operatiunea de spalare si curatare a lui Ponta. Vin alegerile ce dracu !

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.