Home Actualitate Trei săbii coabitează în aceeași teacă sau nu?

Trei săbii coabitează în aceeași teacă sau nu?

by Sorin Rosca Stanescu

Este pentru prima data in istoria Romaniei cand se intampla asa ceva. Avem un presedinte ales cu mare legitimitate. Avem un presedinte, inca in exercitiu. Si el legitim. Si avem un prim-ministru sustinut de o majoritate parlamentara. Si acesta este legitim. Cei trei au programe diferite. Obiective diferite. Si mijloace diferite de a-si atinge obietivele. Coabiteaza intre ei? In mod institutional? Sau sunt siliti sa incheie unele intelegeri peste capul cetatenilor? Ce urmeaza, din aceasta perspectiva?

Pana acum, situatia a evoluat aparent linear. Odata comunicate rezultatele scrutinului, Klaus Iohannis a solicitat si a reusit sa-i impuna primului-ministru doua masuri. A fost aruncat la lada de gunoi proiectul, atat de controversat, al legii amnistiei si gratierii si s-a dat un raspuns pozitiv solicitarilor formulate de procurori si de ANI, legate de situatia juridica a unor parlamentari. Sunt decizii luate ca efect imediat al alegerilor, decise, sub imperiul emotiei colective, de catre cetatenii Romaniei. Ce se intampla insa, in urmatoarele zile cu celelalte obiective enuntate si adjudecate de presedintele ales si omologate, in mod spectaculos, de populatie?

Domnul Klaus Iohannis i-a solicitat premierului Victor Ponta, ca o prima urgenta, prezentarea in fata Parlamentului a proiectului bugetului pe 2015. Acesta se va conforma? Daca da, ne aflam in fata unei noi situatii, cat se poate de ciudate. In cel mai bun caz, bugetul va fi expresia unei politici promovate de majoritate, respectiv de PSD, care este in dezacord cu asteptarile populatiei, dar si cu obiectivele politice ale noului PNL. In cel mai rau caz insa, acest proiect de buget ar putea sa devoaleze adevaratele intentii pe care le-a avut in vedere PSD atunci cand, pentru ca Ponta sa castige prezidentialele, a facut fel de fel de compromisuri de natura financiara, in favoarea unor segmente de populatie. Compromisuri care pot arunca in aer bugetul pe 2015, la capitolul cheltuieli. Acest litigiu poate genera un scandal politic si public de mari proportii.

Ce se va intampla in continuare cu controversele legate de suspendarea legii, in ceea cei priveste pe primarii si consilierii care au avut, astfel, posibilitatea sa plece la partidele majoritatii, fara a-si pierde mandatul? O rasturnare de situatie poate conduce insa, la vacantarea unui mare numar de pozitii in administratia locala, la generarea de noi alegeri in localitatile respective si, nu mai putin, la declansarea unor proceduri penale care sa aiba ca punct de plecare modul in care domnul Dragnea i-a incurajat pe transfugi, utilizand banul public.

Este adevarat ca PSD s-a conformat, aparent, solicitarii presedintelui ales, astfel incat ministrul de Externe a demisionat. Dar ce se va intampla cu ceilalti vinovati, cel mai important fiind, insusi, primul-ministru, pentru faptul ca romanii din strainatate au fost impiedicati sa voteze. Vor urma alte destituiri? Vor urma dosare penale?

In fine, care este, de fapt, intentia oamenilor politici din tabara invingatoare? In ceea ce priveste preluare puterii executive. Intrucat a existat o motiune de cenzura in luna septembrie a acestui an, in actuala sesiune parlamentara, guvernul nu mai poate fi rasturnat pe aceasta cale. Deci, castigatorii au de asteptat. Cel putin pana in lunile februarie-martie ale anului urmator. Un bun ragaz pentru Victor Ponta de a incerca sa se consolideze. Sau de a-si sapa si mai mult groapa.

Dar ce se intampla in raporturile Iohannis-Basescu? Presedintele ales l-a somat pe presedintele in functie sa-i revoce pe ambasadorii din statele in care romanii nu au putut vota. Traian Basescu nici macar nu a catadicsit sa raspunda. Iohannis nu poate lasa lucrurile asa. Cum va reactiona? Si cand?

Pana la urma, intrebarea cheie este cum vor putea colabora sau, daca nu, cum se vor putea lupta cei trei actori principali ai vietii politice, in perioada imediat urmatoare? Situatia lui Klaus Iohannis este si mai complicate, insa, daca ne gandim la ceea ce se intampla in noul PNL. Si mai ales la ceea ce urmeaza sa se intampla. Dar despre asta, maine.

 

SURSA: CorectNews.com

https://www.corectnews.com/politics/trei-sabii-coabiteaza-aceeasi-teaca-sau-nu

 

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.