Home Politica Traian Băsescu a transformat SPP într-un serviciu de informaţii personal

Traian Băsescu a transformat SPP într-un serviciu de informaţii personal

by Ioana Popescu

Serviciul de Pază şi Protecţie a fost întotdeauna pe placul preşedintelui Traian Băsescu. În ultima vreme, au apărut în presă informaţii potrivit cărora SPP ar fi fost transformat, în timpul mandatelor lui Traian Băsescu, într-un serviciu care nu se mai ocupă doar cu protecţia şi paza demnitarilor, ci şi cu urmărirea şi culegerea de informaţii despre diverse persoane, adică într-un serviciu de informaţii paralel.

Până acum, SPP nu a dezminţit aceaste acuzaţii. Mai mult, ofiţerii se ocupă şi cu difuzarea informaţiilor de presă pe surse. Ziariştii sunt sunaţi de ofiţeri SPP, de fiecare dată când Traian Băsescu doreşte să mai facă o baie de mulţime.

Poate tocmai pentru că-i este atât de util preşedintelui, SPP nu ştie ce înseamnă criza: la Serviciul de Pază şi Protecţie s-au triplat bugetele şi numărul de angajaţi. De ce? Doar Traian Băsescu poate să răspundă. Ceilalţi doi preşedinţi de după 1989, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, au funcţionat cu un număr redus de ofiţeri.

Mai mult, SPP a primit buget să-şi construiască un alt sediu şi chiar o biserică. Asta în condiţiile în care multe spitale din România stau să se dărâme.

Iniţial SPP a avut doar câteva sute de angajaţi. Astăzi, deşi în mod oficial atribuţiile sale nu s-au extins, acest serviciu, subordonat direct preşedintelui României, are peste 3000 de ofiţeri.

Potrivit unor surse din interiorul SPP, în cadrul acestui serviciu s-ar fi dezvoltat un departament care ar colecta informaţii şi ar urmări persoane, pentru aceasta având la dispoziţie aparatură specială şi ofiţeri sub acoperire.

SPP a fost ultima oară în atenţia publică în această vară, la Neptun, când în decurs de 2 zile a emis 2 comunicate diferite, în legătură cu incidentul dintre avocatul Chitic şi Traian Băsescu.

În primul comunicat se spunea că „ofiţerii SPP nu au permis accesul în imediata apropiere a Preşedintelui a unei persoane agitate care a adus injurii demnitarului”. În al doilea, SPP dădea informaţii despre un grup de scriitori – ce au băut, cât şi cum. Acest lucru pare să confirme că serviciul nu se ocupă doar de pază şi protecţie, ci şi de urmărirea unor persoane.

Recent, vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu, a remis o sesizare către Biroul Permanent al Senatului în care reclamă faptul că este monitorizat clandestin de angajaţi ai unui serviciu secret. Voiculescu spune că a primit informaţii de la un membru al SPP, că ar exista o dispoziţie a directorului Serviciului de Protecţie şi Pază privind monitorizarea acţiunilor sale interne şi externe.

Imediat, SPP a remis un comunciat potrivit căruia „SPP apreciază că afirmaţiile senatorului Dan Voiculescu, potrivit cărora instituţia ar întreprinde acţiuni de monitorizare a acţivităţii parlamentarului, au un conţinut eminamente politic”.

SPP a devenit, în ultimii ani, mai degrabă un serviciu personal al preşedintelui, decît unul care să se ocupe de paza demnitarilor.

Acesta este robabil motivul pentru care Traian Băsescu a renunţat aşa de uşor la serviciile poliţiei şi jandarmeriei. Nu este exclus ca Traian Băsescu să fi aşteptat această ocazie. În acest fel, îşi va consolida serviciul personal.

Foto- pesurse.ro

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.