Tot mai multă lume occidentală recurge la Ayurveda (pronunțat aierveida), un sistem antic de tratamente holistic. Medicina ayurvedică se concentrează pe toate zonele de sănătate, inclusiv dieta, stilul de viaţă, exerciţii fizice, detoxifiere, somn şi mintea.

O știință soră cu Yoga, Ayurveda a apărut  în textele vedice ale Indiei, numite: „cărțile înțelepciunii”, cărţi de înţelepciune, cele mai vechi din lume. Practicile ayurvedice sunt la fel de actuale astăzi ca acum 5000 de ani.

Conform Ayurveda, sănătatea nu este o stare definită prin teste de laborator sau controale anuale. Sănătatea este un proces continuu și participativ, care cuprinde toate aspectele vieții: fizice, mentale, emoționale, comportamentale, spirituale, familiale, sociale și universale. Realizarea echilibrului pe toate nivelele ființei este adevărata măsură a sănătății vibrante. Cum fiecare pacient e diferit faţă de altul, acceaşi boală are consecinţe diferite, în funcţie de individ, aşa şi un tratamentul standardizat nu există în medicina Ayurvedică.

Principiul de bază al medicinei ayurvedice este simplu: recunoaşteţi puterea de auto-vindecare şi vei deveni propriul tău cel mai mare doctor!

V-ați întrebat vreodată ce-i face pe oameni aşa de diferiţi? De ce unii sunt hiperactivi și rapizi, în timp ce alții transpiră chiar și în nemișcare? De ce există indivizi care pot mânca uşor o masă cu cinci feluri de mâncare, în timp ce altele pot termina abia o salată? De ce sunt unii mereu nefericiţi, în timp ce alţii pot duce în spate întreaga greutate a lumii? Genetica modernă oferă unele explicaţii despre ereditatea unor boli, dar nu ne oferă date consistente despre caracteristicile și particularitățile care fac oamenii diferiţi faţă de alţii. Ayurveda răspunde la toate aceste întrebări cu cele trei dosha (energia din corp), care guvernează procesele fizice şi mentale: Vata, Pitta şi Kapha.

În scopul de a ajuta la restabilirea echilibrului dosha, în terapia Ayurveda se prescrie un anumit regim alimentar, plante aromatice și practici odihnitoare de vindecare. Un specialist ayurvedic va face anamneza pacientului, va verifica semnele vitale, cum ar fi pulsul și reflexele, va examina pielea, uitându-se în interiorul gurii la gingii, limbă. Va întreba despre somn si relaţiile sociale. Toți acești factori ajută medicul să determine mai întâi dosha, apoi cum anumite aspecte ale acesteia ar putea fi în afara echilibrului – de exemplu, în caz de surmenaj, perioade lungi de lipsă de somn, neconsumarea elementelor nutritive necesare.

Ce boli tratează?
–        Probleme menstruale

–        Infertilitate
–        Tensiune sanguină
–        diabet
–        hipertensiune
–        anxietate şi depresie
–        astm
–        demenţă
–        herpes
–        cancer
–        Alzeimer
–        Parkinson

 

INTEGRAL pe https://www.happymed.tv

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.