Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi-a anunţat demisia, marţi, la opt zile după ce acesta a preluat portofoliul MAE.

Meleşcanu  a susținut o declarație de presă  la ora 10.30, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), prin care a făcut o prezentare a scurtului său mandat.

Meleșcanu spune că în timpul rămas la dispoziție după preluarea mandatului si în cadrul legal a mărit numărul de ștampile și cabine la maxim.

Singurul lucru pe care nu l-a putut realiza a fost suplimentarea secțiilor de votare, deoarece BEC ul nu a ofertit explicații privind cadrul legal.

Măsurile luate, spune Meleșcanu, au dus la înregistarrea unui număr record de votanți.

Meleșcanu spune că nu au fost înregistrate incidente grave.

Din nefericire, la Paris, Londra și alte secții din străinătate, în unele cazuri au fost incidente care au dus la intervenția forțelor de ordine. Regretă și-și cere scuze public pentru  aceste incidente, a mai spus Meleșcanu, dar de vină este rigididatea cadrului legal.

Ne-am asumat responsabilitatea pentru măsurile de fluidizare a votului şi am organizat turul II de o manieră care a permis un număr record de voturi în străinătate.

„Nu au fost semnalate incidente grave privind corectitudinea procesului de vot. Au existat şi excepţii, la Londra, Paris, Muchen, Torino şi altele. Regret aceste disfuncţionalităţi şi îmi cer scuze românilor care au stat la coadă ore în şir pentru a-şi exercita dreptul de vot. Responsabilitatea nu aparţine cetăţenilor, ci rigidităţii cadrului juridic existent. Nu toţi românii din străinătate şi-au exercitat dreptul de vot şi acest lucru trebuie asumat. Eu, ca un om de onoare, îmi asum responsabilitatea şi îmi voi depune mandatul”, a declarat Meleșcanu.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Teodor Meleşcanu a făcut tot ceea ce putea să facă în privinţa votului din diaspora, acesta nevenind în fruntea MAE pentru a rămâne, ci încercând să ajute.

„Încerc să salvez prestigiul MAE. Este o instituţie fundamentală a stalului român care are ca atribuţii reprezentarea noastră. Domnul ministru Meleşcanu a venit în ultimul moment, a făcut tot ceea ce putea să facă din punct de vedere legal şi omenesc. Oricum, domnia sa nu a venit să rămână ministru de extrene şi practic a încercat să ajute pe ultima sută de metri, faţă de primul tur 168 mii de voturi, în turul doi au fost 380 mii . Cred că s-a muncit foarte mult, dar cred că este nevoie de schimbare de legislaţie pentru ca în 2016 votul în diaspora să se poată desfăşura în mod normal”, a spus Ponta.

Teodor Meleşcanu a preluat portofoliul MAE în 10 noiembrie, după ce Titus Corlăţean şi-a dat demisia, în urma criticilor privind organizarea alegerilor prezidenţiale în diaspora. Corlăţean afirma că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Şi la turul doi al alegerilor prezidenţiale au fost foarte mulţi români care nu au reuşit să voteze, după ce au stat mai multe ore la coadă.

loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.