Sute de militari iranieni au ajuns în Siria ca să ajute armata lui Bashar al-Assad la sol, în timp ce avioanele ruseşti oferă sprijin din aer. Avioanele trimise de Moscova au făcut 30 de bombardamente în vestul Siriei, soldate cu cinci morţi. Oficialii ruşi spun că au fost atacate poziţii ale Statului Islamic, dar sunt contrazişi de către Statele Unite, care afirmă că atacurile au fost îndreptate împotriva rebelilor care se opun preşedintelui Bashar al-Assad, potrivit digi24.

Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe: „Este un exemplu potrivit şi puternic despre cum intervenţia Rusiei în Siria, bazată pe bombardarea fără discriminare a opoziţiei siriene, a înrăutăţit conflictul religios. Vedem, potrivit rapoartelor, că iranienii aleargă spre Siria că pună mână pe arme şi să se implice în luptă. Asta nu e o veste bună pentru ruşi.”

În schimb, Rusia neagă toate criticile venite din partea americanilor, care susţin că ar fi fost lovite nu ţinte ale Statului Islamic, ci rebelii care se opun regimului de la Damasc.

Cine cu cine luptă în Siria

Marea problemă a războiului din Siria este că sunt atât de multe state implicate în conflict și atât de multe forțe, încât cu greu îți mai dai seama cine cu cine se luptă de fapt și care sunt alianțele. Armata siriană, rebelii, teroriștii, civilii, kurzii, toți se bat, de mai bine de patru ani, la sol și în aer, potrivit Digi24.

 560e3184682ccf1ac3effd8d

Să ne uităm mai atent la cine cu cine se luptă în Siria: Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Franţa, Liban, Iran, UK, Rusia, SUA, Qatar, Iordania, Turcia, Irak, Canada, Australia

În acest moment, există foarte multe ţări implicate în acest conflict.

La sol: armata siriană este susţinută de Rusia, care îi oferă personal şi armament. Mai este susţinută de Iran, care oferă experţi militari. Acest triunghi Assad-Putin-Rouhani are ca aliate unele miliţii din regiune, cum ar fi Hezbollah, din Liban, sau brigăzile Abu al-Fadl al-Abbas, din Irak.

De partea cealaltă, rebelii au fost antrenaţi şi au primit bani şi armament de la următoarele ţări: Arabia Saudită, Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Statele Unite.

În aer, situaţia stă în felul următor: aviaţia pro-Assad a efectuat mii de raiduri împotriva poziţiilor rebele. Pe urmă, Statele Unite, Marea Britanie, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Franţa, Arabia Saudită au atacat din aer Statul Islamic.

În paralel, Turcia a bombardat şi poziţiile kurde din Siria, chiar dacă militanţii kurzi sunt singurii care au reuşit să recupereze oraşe controlate de ISIS.

În fine, Rusia tocmai a început şi ea raiduri în Siria. Oficial, ţinta sunt jihadiştii din Statul Islamic. Neoficial, spun oficiali americani, atacurile i-ar viza şi pe rebeli, adică pe principalii duşmani ai lui Bashar al-Assad.

Aşa arată războiul din Siria în acest moment. O ţară sfâşiată la propriu şi la figurat de atât de multe războaie mai mici încât e greu de crezut că toate aceste ţări mai ştiu pe cine atacă şi împotriva cui se apără.

Analiză realizata de Digi24.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.