Sute de primari din Republica Moldova au venit la București pentru a se înfrăţi cu românii. 450 de parteneriate au fost încheiate între aleşii locali de pe ambele maluri ale Prutului. Moldovenii au cerut sprijinul autorităţilor din România şi au militat pentru unire, scrie realitatea.net

50 din primarii prezenți la întâlnire au fost în studiourile Realitatea TV, într-o ediție specială a emisiunii Jocuri de Putere cu Rareș Bogdan.
„Mă bucur că astăzi s-au reuşit o mulţime de lucruri practice. Unirea ne dă o ţară mai mare. Ne dă teren arabil mai mare. Mă bucur şi îi felicit pe primarii cu acordul de înfrăţire. Trebuie să existe proiecte concrete. Sunt deja lucruri practice, vorbim de reabilitarea şcolilor grădiniţelor şi a drumurilor.”, a spus unul dintre primari din R. Moldova.Victor Ambroci, viceprimar oraşul Călăraşi: „Astăzi am venit acasă pentru că România este a adoua casă pentru mine. Eu am studiat limba română. Toţi copiii studiază limba română.Din 2007, avem relaţii cu oraşul Călăraşi. Recent, pe 5 martie ne-am înfrăţit cu oraşul Covasna.”
Primarul sat Recea. „Tindem să avem bunăstare pentru bătrâni, copii şi generaţia tânără.
Cunosc România, dar astăzi am văzut schimbări cu mult mai mari şi nu numai în Bucureşti. Am văzut că satele din România se deosebesc de satele din R. Moldova, prin infrastructură, prin bunăstare.”

Primarul Dorin Chirtoacă a  îndeamnat primarii din România să sară în ajutorul celor din R. Moldova:

„În cazul în care sunt deja înfrăţiri, acestea ar trebui şi bugetate. Am să vă aduc şi cifre concrete. Bugetul unei localităţi de 2000 de locuitori este de 100.000 de euro pe an. Dacă s-ar suplimenta cu 10.000 euro, va avea loc efectul picăturii chinezeşti.

R. Moldova a oscilat ultimii 25 de ani între est şi vest.
La un moment dat, Moldova o va apuca pe o cale şi nu aş vrea să fie spre est, Rusia.
Asta e realitatea de dincolo de Prut. Aceste înfrăţiri trebuie susţinute financiar. Şi sunt sigur că, dacă, România câştigă un proiect european, ar putea să dea din bugete locale spre R Moldova, fără niciul fel de DNA sau altceva ce păţesc primarii din România.”

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.