APC Romania (Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania) atrage atentia ca unele produse alimentare sunt foarte bogate in sare si astfel prezinta un risc ridicat asupra sanatatii noastre. Romanii consuma zilnic de 2-3 ori mai multa sare iodata decat cantitatea recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care este de 5 grame.

Consumata in exces, sarea dauneaza sanatatii putand provoca tensiune mare, infarct sau atac de cord.

APC Romania a analizat 25 de sortimente de sare in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia asupra potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor.

Sortimentele de sare analizate sunt urmatoarele:

– Sare iodata alimentara de masa recristalizata – Salina Cacica;
– Sare de masa iodata – Olympia;
– Sare marina iodata – Ilida;
– Sare de mare iodata cu verdeturi de Provence – Pirifan;
– Sare de mare grunjoasa, iodata cu piper – Pirifan;
– Sare de masa iodata extra fina recristalizata – Defne;
– Sare iodata alimentara de masa gema extra fina – Salina Slanic Prahova;
– Sare de mare naturala iodata pentru gatit si masa – Hera
– Sare de mare fina iodata pentru bucatarie – Niki
– Sare de mare fina iodata – SanoVita
– Sare fina iodata – Himalaya
– Sare de mare iodata semigrunjoasa – Ilida
– Sare de masa iodata extra fina – Xion
– Sare de mare iodata – Kamis
– Sare de mare iodata (granule) – Dora
– Sare de mare iodata – Orient
– Sare de mare naturala iodata – Kalas
– Sare de mare iodata – CIO
– Sare de mare iodata – Kotanyi
– Sare de mare lichida – Pic de sare
– Sare de mare iodata fina – Cora
– Sare roz de Himalaya cristale neiodata – Solaris
– Sare gema fina alimentara neiodata– Solaris
– Sare neiodata – Naturalia
– Sare de mare iodata grunjoasa – Natur All green

Interesant este ca in cele 25 de produse analizate s-au identificat 6 tipuri de substante si aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: iod, iodat de potasiu, iodura de potasiu, carbonat de sodiu, carbonat de magneziu si ferocianura de potasiu.

“Sarea, din pacate, a fost transformata dintr-un condiment folosit zilnic in alimentatia noastra intr-un medicament printr-o masura legala intrata in vigoare in anul 2002. Sarea iodata ar trebui sa fie exceptia si nu regula. Nu putem pleca, in aplicarea acestei masuri de aditivare obligatorie a sarii, de la premisa ca toti cei 20 de milioane de consumatori au probleme cu asimilarea iodului. Majoritatea covarsitoare a consumatorilor nu realizeaza pericolele la care se expun prin consumarea zilnica a sarii iodate. Administrarea sarii iodate in alimentatie trebuie realizata numai in baza unei retete prescrise de catre medicul endocrinolog. Avand in vedere ca se incalca un drept fundamental al consumatorilor – dreptul de a alege – solicitam eliminarea restrictiei legale de comercializare a sarii neiodate din micile si marile structuri comerciale.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.

Foto: pixabay.com
Sursa: APC Romania, alegesanatos.ro

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.