Prezent la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita) Eugen Popescu, presedintele Federatiei Nationale a Romanilor de pretutindeni, a prezentat o serie de informatii privind modul in care Guvernul Romaniei sustine financiar comunitatile de romani din afara granitelor Tarii. Conform sumelor inainte de Popescu, Executivul de la Bucuresti ar acorda pentru cei 10 milioane de romanii din afara Romaniei de 30 de ori mai putin decat atribuie celor doua milioane de minoritari etnici din tara.

„În mare, cifra aproximativă pentru minorităţile din România este de peste 30 de milioane de euro, să ne înţelegem, pentru aproximativ două milioane de minoritari în România. Cifra pentru cei 10 milioane de români din afara frontierelor României, cifra alocată prin Departamentul pentru Românii de Pretutindenii, este de un milion de euro. Situaţia este foarte gravă şi arată dezinteresul profund al autorităţilor române vizavi de minorităţile româneşti din afara frontierelor”, a declarat, miercuri, la Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), Eugen Popescu, preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni (FNRP).

alocari romanii diaspora

Eugen Popescu sustine ca în 2014, Serbia nu a acordat fonduri pentru cei 330.000 de români care trăiesc acolo, iar sprijinul financiar pe care îl alocă România acestora este sub 50.000 de euro. In acelasi timp, ce suma alocată în acest an pentru minoritatea sârba din ţara noastră, care numără 30.000 de persoane, este de peste un milion de euro.

Liderul FNRP a invocat si cazul Bulgariei, unde trăiesc 160.000 de români, pentru care statul nu acordă fonduri, pentru că nu îi recunoaşte ca minoritate naţională. In paralel, minoritatea bulgară din România, formată din 10.000 de persoane, este reprezentată în Parlament, beneficiază de grădiniţe şi de liceu cu predare în limba maternă, biserică, mijloace mass-media, activităţi culturale în limba bulgară şi de un buget de aproape 400.000 de euro, anunta Popescu, citat de Mediafax.

„Cea mai privilegiată minoritate din România este cea maghiară, formată din peste 1,2 milioane de persoane”, susţine Popescu.

In 2014, statul roman aloca maghiarilor din România în jur de 20 de milioane de euro, doar prin Fundaţia Comunitas. La aceasta suma se adauga finanţările acordate învăţământului în limba maghiară. Potrivit preşedintelui FNRP, minoritatea maghiară din România este finanţată pe trei paliere, in calitate de minoritate naţională în România de la Guvernul Romaniei, ca minoritate maghiară de la Budapesta şi din fondurile autorităţilor locale, pe care, „le controlează din 1990 până în acest moment neîncetat, în Harghita, Covasna, parţial în Mureş, dar şi în alte judeţe din Transilvania”.

Eugen Popescu a mai spus că România este unul dintre puţinele state din Europa şi „cu siguranţă” singurul din UE care nu acordă suficientă asistenţă românilor din afara frontierelor, încălcând una dintre prevederile Constituţiei, potrivit căreia statul român este obligat să acorde ajutor şi asistenţă românilor care trăiesc în alte ţări, titreaza Mediafax.

„Ne batem joc de interesele României, pentru că menţinând aceste comunităţi româneşti în jurul frontierelor şi în Balcani, statul român poate să îşi proiecteze propriile interese strategice, economice, diplomatice, de imagine în acele state. Dacă nici acest lucru nu este evident pentru diplomaţia română, pentru Guvernul României, pentru Parlamentul României, pentru preşedinţia României, atunci, iertaţi-mă, nu ştiu ce pot şi ce potenţial pot să aibă aceste comunităţi”, a adăugat Eugen Popescu.

loading...

2 COMENTARII

  1. Din pacate statul roman procedeaza similar in toate domeniile cu proprii cetateni. Suntem condusi de interese, nu de oameni. Oamenii care stiu sa conduca dupa interesul poporului sunt intocmai minoritarii, iar pentru asta trebuie sa ii respectam si sa admitem cu gust amar asemenea sondaje. Planul de distrugere merge perfect, din pacate…

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.