Acesta ar fi al şaselea fluviu din lume ca mărime.

Cercetătorii de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, care studiază Marea Neagră au descoperit curenţi de apă pe fundul mării de 350 de ori mai mari decât fluviul Tamisa, sculptând canale asemănătoare râurilor de pe uscat, anunţă „Daily Telegraph”.

Râul submarin, care ajunge la 35 de metri adâncime, are chiar vârtejuri şi cascade, precum echivalentele sale terestre.

Dacă ar fi pe uscat, oamenii de ştiinţă estimează că ar fi cel de-al şaselea fluviu din lume, datorită cantităţii imense de apă ce se scurge prin el.

Descoperirea ar putea ajuta la explicarea vieţii de pe fundul oceanelor, departe de apele hrănitoare care se găsesc în apropierea ţărmurilor, întrucât aceste râuri duc cu ele sedimente şi nutrienţi.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Leeds au folosit un submarin robotic pentru a studia pentru prima oară un canal adânc de pe podeaua Mării Negre.

Fluviul submarin se întinde din Mediterană prin Strâmtoarea Bosfor, până în Marea Neagră, unde apa are o salinitate mai scăzută. Acest lucru determină apa din Mediterană să curgă ca un râu pe fundul mărilor, sculptând un canal de 35 de metri adâncime şi de 960 de metri lăţime. Este singurul râu submarin activ descoperit până acum în întreaga lume.

Fluviul curge cu aproximativ 6km pe oră cu 22.000 de metri cubi de apă pe secundă, de 350 de ori mai mult decât Tamisa şi de 10 ori mai mult decât Rinul.

Râul din Marea Neagră curge doar 60 de km, până când atinge marginea platformei şi se împrăştie în adâncul mării.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.