Şeful grupului Telekom, Nikolai Beckers, a lansat luni acuzaţii extrem de grave la adresa celor de la RCS&RDS. El a susţinut că RCS&RDS îşi construieşte propria reţea de energie electrică în mod ilegal, fără a avea autorizaţiile legale.

Nu cred că au autorizaţii pentru construcţia reţelei de energie. Este cu totul uimitor de ce autorităţile nu fac nimic”, a acuzat Beckers, citat de Ziarul financiar.

Mai  mult, el a arătat că în viitor RCS&RDS va vinde energie către persoanele fizice, acum demarând deja primele tranzacţii, în pierdere, pentru a prinde clienţi.

“Compania nu îşi instalează reţeaua în centre de business, ci în complexuri / zone rezidenţiale, deci are în plan să vândă către clienţii persoane fizice. Va fi o surpriză brutală pentru companiile de electricitate când RCS va începe activ să vândă. Compania vinde deja electricitate, în pierdere după părerea mea, doar pentru a prinde tracţiune, pentru a câştiga clienţi”, a mai declarant Beckers.

De altfel, Beckers a criticat luni şi starea infrastructurii din România, acuzând autorităţile de incompetenţă. „Cred că acum pot scrie un studiu – De ce nu merg lucrările de infrastructură din România. Este vorba de birocraţie, de incompetenţă şi de inerţie”, a declarat acesta.

Fără licenţă în Oradea

Acuzaţiile lui Beckers par a fi susţinute şi de unele decizii luate în teritoriu, acolo unde RCS&RDS îşi dezvoltă reţeaua de energie. Astfel, în luna mai, prefectul de Bihor cerea Consiliului Local să-şi abroge hotărârea prin care a intrat în parteneriat cu RCS&RDS.

Parteneriatul Primăriei Oradea cu firma RCS&RDS pentru distribuţia energiei electrice în Oradea este ilegal, spunea prefectul Claudiu Pop, citat de publicaţia Bihor online, deoarece compania patronată de ZoltanTeszari nu are licenţă de distribuţie a energiei electrice de la ANRE. Trebuie precizat că Oradea este şi localitatea de reşedinţă a fondatorului şi acţionarului majoritar al companiei de cablu, Zoltan Teszari.

Piaţa de energie vs. Piaţa de telecom

În luna aprilie a acestui an, Valentin Popoviciu, director de dezvoltare în cadrul RCS&RDS, susţinea că piaţa de energie din România nu este competitivă, asemânând acest sector cu piaţa de telecom de acum 15 ani.

Energia nu este o piaţă competiţionala, este ca piaţa de telecom de acum 15 ani. Se poate face mai mult şi mediul trebuie schimbat. Vom crea o reţea paralelă independentă faţă de operatorul tradiţional. Aceasta va însemna crearea unei alternative reale de alegere, este un demers care creează competiţie, dinamizează piaţa. (…) Credem că se pot face lucruri mai bine pe această piaţă”, declara Popoviciu, citat de Ziarul financiar.

Interesele RCS&RDS se văd la TV

În ultimele luni, compania RCS&RDS a fost acuzată în repetate rânduri că îşi promovează în instituţiile media pe care le deţine interesele legate de piaţa de energie, dedicând zeci de materiale pe televiziunea proprie intereselor sale din aceast domeniu.

Cred că asistăm la intenția de a utiliza vehicule jurnalistice pentru a construi imagine pozitivă unei firme. Este deranjant pentru telespectatori, care văd că li se servește drept “știre” un material auto-promoțional al companiei care deține televiziunea. Este regretabil”, declara directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani, pentru paginademedia.

SURSA – B1

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.