În timp ce supraveghează închiderea unor licee românești, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Mureș pare extrem de interesată de a înființa, prin orice mijloace, un liceu cu predare exclusiv în limba maghiară.

Se pare că inspectorul școlar general din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș (ISJ), Ștefan Someșan, este decis să facă pe plac UDMR și să înființeze, prin orice mijloace, Liceul Teologic Romano Catolic din Târgu Mureș, o unitate de învățământ de stat care să funcționeze încă din acest an școlar. Solicitarea înființării acestei noi instituții de învățământ de stat aparține consilierilor UDMR din cadrul Consiliului Local Târgu Mureș (CL). Înființarea liceului teologic maghiar face pare dintr-un șantaj orchestrat de UDMR și Parohia Romano Catolică Târgu Mureș: CL Târgu Mureș înființează liceul teologic romano catolic maghiar iar Parohia Romano Catolică Târgu Mureș va încheia un nou contrat de închiriere pe clădirea în care în prezent funcționează Colegiul Național Unirea, în caz contrat Colegiul Național Unirea va fi evacuat din clădire.

Primii pași pentru realizarea doleanței UDMR și a Parohiei Romano Catolice Târgu Mureș au fost făcuți de șeful ISJ Mureș, care este și președintele PSD Târgu Mureș, Ștefan Someșan. În luna august a.c. acesta i-a solicitat ministrului Educației Naționale, Remus Pricopie, să aprobe înființarea liceului teologic maghiar în regim de excepție de la lege (!). Unitatea de învățământ ar urma așadar să fie înființată cu încălcarea legii sau, în cel mai bun caz, cu evitarea procedurilor legale în materie. De ce se grăbește Someșan să încalce legea pentru a înființa un liceu maghiar și de ce nu încalcă legea pentru a ține în viață liceele românești?

În data de 12 septembrie a.c. Someșan îl numește director al Liceului Teologic Romano Catolic din Târgu Mureș începând cu data de 15 septembrie a.c. pe Tamasi Zsolt Jozsef. În decizia din 12 septembrie 2014 Someșan invocă faptul că liceul ar avea personalitate juridică, ceea ce este în contradicție flagrantă cu hotărârea Consiliului Local Târgu Mureș din data de 16 septembrie 2014 prin care autoritatea locală aproba înscrierea liceului teologic în rețeaua școlară locală după începerea anului școlar. Hotărârea CL Târgu Mureș, adoptată cu votul consilierilor UDMR, PNL și PSD, precum și a soției domnului Someșan, consilier local și ea, precizează faptul că este necesară prezentarea actului de înființare a liceului teologic maghiar . Deci consilierii locali au aprobat înscrierea Liceului Teologic Romano Catolic în rețeaua școlară locală FĂRĂ să deține vreun document din care să reiasă că instituția a fost înființată legal, ceea ce constituie o ilegalitate comisă de consilierii locali. Mențiunea de la art. 1 a hotărârii CL Târgu Mureș în privința liceului teologic maghiar și hotărârea nr. 241/2014 a CL Târgu Mureș dovedesc faptul că în acest caz este vorba de un șantaj la care cedază pe rând primarul din Târgu Mureș, consilierii locali din PNL și PDL precum și conducerea ISJ Mureș.

În cazul numirii lui Tamasi, șeful ISJ Mureș l-a numit pe Tamasi director al unei unități școlare care nici măcar nu este legal înființată. Tamasi a fost numit director pe 12 septembrie iar hotărârea de consiliului local prin care se aprobă înscrierea unității școlare în rețeaua școlară locală a fost adoptată patru zile mai târziu. Este ca și cum cineva e numit ministru înainte să se înființeze ministerul. E absurd și complet ilegal.

Este evident că în acest caz avem de-a face cu un șantaj ordinar al UDMR la care cedează foarte repede o serie întreagă de personaje locale din Târgu Mureș. Șeful ISJ nu a comunicat CL Târgu Mureș sau opiniei publice vreun document din care să reiasă faptul că Liceul Teologic Romano Catolic a fost înființat legal. Nimeni nu știe dacă liceul teologic are cont la Trezorerie, act de înființare, sigiliu și nici câți elevi și profesori are. Ce se vede foarte bine însă este faptul că românii din PNL, PDL, PSD în frunte cu românii Dorin Florea și Ștefan Someșan sunt dipuși să ocolească legea pentru a face pe plac UDMR.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ