Home Actualitate Se mai îndoiește cineva de al Treilea Război Mondial

Se mai îndoiește cineva de al Treilea Război Mondial

by Sorin Rosca Stanescu
Cu o intarziere programata de trei zile, jihadistii Statului Islamic au facut un anunt important. Preluat, pentru prima data, de presa din Israel. La inceputul saptamanii, ei au executat o lovitura intr-o baza militara ruseasca de langa Latakia, unde au ucis zeci de generali. Informatia este uluitoare. Si, in masura in care se confirma, detaliile acestui atentat demonstreaza, fara niciun dubiu, ca al Treilea Razboi Mondial este in plina desfasurare.

Jihadistii motiveaza ca au revendicat, cu intarziere, aceasta lovitura militara pentru a avea timpul necesar de a se retrage din incursiune, in interiorul Statului Islamic. Motivul, in principiu, sta in picioare. Dar altceva surprinde. Faptul ca au putut fi ucisi atat de multi generali ai Federatiei Ruse.

Baza militara de langa orasul Latakia este doar una dintre locatiile alese de armata rusa. Pe teritoriul Siriei exista mai multe asemenea baze terestre, care se adauga celor maritime. Este surprinzator cum, intr-o singura baza militara, s-au putut afla, simultan, atat de multi generali rusi, dintre care jihadistii au putut ucide cateva zeci. Aceste cifre constituie un indicator al faptului ca fortele terestre ruse, carora li se adauga cele maritime si aeriene, sunt extrem de consistente. Ele au proportii asemanatoare, cel putin daca ne gandim la numarul de generali, cu fortele desfasurate de sovietici in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Numai ca, de data aceasta, totul se intampla intr-un perimetru mult mai restrans.

In acelasi perimetru actioneaza simultan elemente militare, mai mult sau mai putin consistente, a cel putin 50 de state. Atat din zona, cat si dislocate de la mii de kilometrii. Nu intamplator, numarul regretabilelor ciocniri dintre elemente militare apartinand unor state diferite a crescut in mod alarmant. Ca si gradul de pericol al acestora. Si, in consecinta, au aparut veritabile conflicte intre state. In epicentrul acestora se afla cel mai important rival NATO, Federatia Rusa, si unul dintre cele mai importante state NATO din zona, dispunand de o redutabila forta militara, respectiv Turcia.

Dar cum se desfasoara acest razboi, nu foarte departe de Romania, si inca apreciat de unii analisti militari drept asimetric? In regiune exista o concentrare militara asa cum rareori s-a mai intamplat undeva pe glob. Razboiul dintre fortele guvernamentale ale lui Bashar al-Assad si rebeli nu s-a incheiat. Desi regimul de dictatura a primit ajutoare extrem de consistente, in special din partea Federatiei Ruse. Echipamente, munitie, instructor, dar si interventie maritima, aeriana si terestra. Si, totusi, inca, acesti rebeli nu au fost zdrobiti, dar pericolul cel mai mare in regiune, unanim acceptat, este Statul Islamic.

Ei bine, rezista si Statul Islamic. Desi suporta sute de bombardamente pe zi. Precum si un razboi terestru din ce in ce mai consistent. Este posibil, ca in perioada urmatoare, o parte din Statul Islamic sa fie recuperat de catre adversarii acestuia. Care nu se stie prea bine cine sunt. Cine va recupera acest teritoriu? Fortele guvernamentale? Fortele militare ale Federatiei Ruse? Armata Turciei, membru NATO?

Ce se intampla daca, intr-un final, evident cu sute de mii de victime si generand alte milioane de refugiati, Statul Islamic dispare ca entitate teritoriala? Se diminueaza prin aceasta forta celei mai periculoase si bine organizate constructii teroriste din istoria lumii? Daca dispare Statul Islamic din Siria si Irak, dispare si Califatul?

Urmatorul pericol major, admitand ca se intampla ceea ce trebuie sa se intample, iar Statul Islamic dispare ca etnitate teritoriala, este recompunerea lui in cea de-a doua forma a sa de manifestare. Si anume, sub forma razboiului generalizat de gherila urbana, care se va desfasura in cele mai importante orase ale lumii. Este greu de spus ce se va intampla si cum va sfarsi aceasta miscare jihadista. Dar este relativ simplu de estimat ca, intr-o asemenea perspectiva, la capatul unui asemenea scenariu, este cat se poate de probabil ca Europa sa dispara. Cel putin sub formula de azi, in care continentul este organizat.

Sursa- Corectnews.ro

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.