În timp ce ţările din occident au dezbătut mult timp problema utilizării roboţilor ca arme, în Rusia atitudinea este mult mai relaxată şi autorităţile au decis recent înarmarea acestora.

Luna trecută, Dmitri Andreiev, de la Departamentul Rachetelor Strategice din Rusia, a anunţat că roboţi mobili vor păzi cinci instalaţii de rachete balistice. Roboţii vor putea detecta şi distuge orice ţintă periculoasă, ei urmând să acţioneze fără implicarea unor oameni, potrivit descopera.

Santinela robot a fost inventată de compania Izhevsk Radio Plant. Un robot de acest fel cântăreşte aproximativ 900 de kg, are camere video, senzori radar şi un dispozitiv de ţintire cu laser. Pentru a trage, are o mitralieră de calibrul 12,7 mm şi opţional alte arme mai mici.

Un robot santinelă poate funcţiona timp de 10 ore sau poate activa în modul „somn” timp de o săptămână. Se deplasează foarte repede, putând atinge viteze de 45 km/h.

Spre deosebire de concepţia ruşilor, care autorizează roboţii să deschidă focul fără o aprobare din partea oamenilor, americanii nu permit acest lucru.

Ei consideră că o persoană este cea care trebuie să autorizeze de fiecare dată folosirea armelor. De aceea, dronele nu pot acţiona singure în acest sens, având nevoie de operatori care să le ghideze.

Ideea folosirii roboţilor înarmaţi îi aparţine ministrului rus al Apărării, Serghei Shoygu. În ianauarie 2013, el a anunţat că va folosi mai mulţi roboţi în armată, economisind astfel peste 2 miliarde de dolari în următorii 2 ani, scrie descopera.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.