Peste 400.000 de români sunt în Marea Britanie, cifra oficală. Cea neoficială este mult mai mare. Chiar și așa, românii sunt a doua cea mai mare comunitate din țările UE. În cazul unui Brexit fără acord, lucrurile se complică pentru românii care vor să stea mai mult de trei luni. Ei vor fi nevoiți să aplice pentru viză.

Guvernul Marii Britanii a anunțat că în cazul unui Brexit fără acord, libera circulație va înceta imediat.

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, le-a recomandat românilor aflați în Marea Britanie să facă demersurile necesare pentru a sta legal. Informațiile sunt de găsit pe site-ul Ambsadei României la Londra.

„Încetarea liberei circulații nu înseamnă că cetățenii români nu vor mai putea intra în Marea Britanie. De la data Brexit-ului, cetățenii români vor putea, ca și până acum, să intre și să iasă din Marea Britanie pe baza cărții de identitate sau a pașaportului, fără să aibă nevoie de viză. Acest lucru va fi valabil însă doar pentru vizite scurte și cetățenii români vor putea rămâne în Marea Britanie pentru o perioadă de până la trei luni. Cetățenii UE care doresc să rămână mai mult de trei luni vor trebui să aplice, înainte de sfârșitul acestei perioade, pentru permisul European Temporary Leave to Remain. Acesta este un permis de 36 de luni care nu poate fi extins și care oferă dreptul de a lucra și de a studia”, a declarat Dan Mihalache pentru Hotnews.

Acesta mai spune că românii care vor să rămână în Anglia trebuie să aplice pentru a obține statutul de rezident al cetățenilor UE și al membrilor familiilor acestora.

În acest sens, guvernul britanic a creat sistemul EU Settlement Scheme, toți cetățenii UE și membrii familiilor acestora trebuie să completeze o aplicație pentru a-și proteja dreptul de ședere în Marea Britanie. În cazul nu vor aplica ar însemna că reședința lor în Marea Britanie va fi neautorizată și, prin urmare, ilegală.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.