Conform unei Hotărâri privind suplimentarea bugetului Ministerului Culturii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, publicată miercuri în Monitorul Oficial, Executivul condus de Victor Ponta finanteaza o serie de reviste si ziare cu o suma totala de 1, 1 milioane lei. Printre acestea, se numara si revista lunara „Szekelyfold”, care primeste de la bugetul public 30.000 lei.

Aflata in subordinea Consiliului Judetean Harghita – la fel ca si fundatia omonima – revista Szekelyfold are o aparitie lunara si, conform editorilor, abordeaza exlusiv subiecte de natura culturala. Denumita, in traducere directa, „Tinutul secuiesc”, publicatia promoveaza constant principiile autonomiei culturale reclamate de liderii UDMR.

De altfel, revista Szekelyfold este redactata exclusiv in limba maghiara si nici macar site-ul publicatiei, de asemenea finantat din surse publice, nu contine nicio informatie in limba romana.  In plus, chiar si pe site, revista promoveaza atat simbolistica asa-numitului „Tinut secuiesc”, cat si proiectele UDMR.

Tinutul secuiesc”, fara secui

La recensământul efectuat în perioada 18-27 martie 2002, 532 de persoane au declarat ca fac parte din comunitatea secuilor din Romania. In ultimii ani, din cauza numarului deosebit de scazut al secuilor, si pe fondul amplificarii campaniei privind autonomia asa-zisului „Tinut secuiesc”, membrii comunitatii maghiare au fost incurajati sa se declare secui, pentru a creste numarul secuilor inregistrati la refendumul din 2012. Cu toate acestea, demersul nu a avut succes, ultimul recensamant prezentand doar numarul declarat al maghiarilor, nu si pe cel al secuilor.

Revista Szekelyfold – Tinutul secuiesc, finantat si de Boc si de Ponta

Victor Ponta nu este, insa, singurul premier care decide sa sustina financiar, din fondul de rezerva al Guvernului, publicatia „Tinutul secuiesc” editata de Consiliul Judetean Harghita. Si Emil Boc, aflat intr-o alianta guvernamentala cu UDMR, a directionat fonduri catre revista maghiara.

In 2011, conform unei Hotarari de Guvern, Executivul condus de Emil Boc a alocat 40.000 de lei pentru suplimentarea fondurilor publicatiei.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.