Home Politica Restructurat ca secretar de stat, Doru Costea, consolat cu Ambasada României la Beijing

Restructurat ca secretar de stat, Doru Costea, consolat cu Ambasada României la Beijing

by Ioana Popescu

Noul ambasador al României în Republica Populară Chinează are toate şansele să devină secretarul de stat în MAE, Doru Costea, după cum au declarat pentru expresmagazin.ro surse din Administraţia Prezidenţială.

Costea, un diplomat de carieră intrat în MAE după 1990, ar urma să-l înlocuiască pe extrem de longevivul actual şef al misiunii diplomatice româneşti la Beijing, Viorel Isticioaia Budura.

Budura a depăşit cu mult durata obişnuită a unei misiuni în afara centralei diplomatice, “la post”.

Budura este deja de mai bine opt ani ambasador la Beijing, deşi durata obişnuită, convenită prin tratatele internaţionale, este de doar patru ani. Peste această durată obişnuită, se pot conveni prin consultări bilaterale, prelungiri ale mandatui de diplomat aflat într-o misiune la o ambasadă.

Budura a fost format şi educat în Republica Populară Chineză, fiind licenţiat în limba-literatura chineză la Universitatea Nankai.

Postul de secretar de stat al lui Costea urmează să fie restructurat în cadrul marii reforme a aparatului de stat pe care regimul Băsescu-Boc vrea să o demareze. Astfel, se seliberează fără scandal un fotoliul din MAE cu o aşa de mare greutate.

Costea, diplomat din serie nouă

Viitorul ambasador, Doru Romulus Costea, a ajuns în MAE în 1990.

În 2001 a fost numit director al Direcţiei de Analiză, Sinteză şi Comunicare din MAE; în această postură a asigurat, printre altele, coordonarea activităţilor de resort ale MAE în contextul crizelor declanşate de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 şi ostilităţile din Afganistan şi Irak.

În decembrie 2003 a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, Reprezentant Permanent al României la Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi la alte organizaţii internaţionale cu sediul în Elveţia. Între 19 iunie 2007 şi 18 iunie 2008 a deţinut funcţia de Preşedinte al Consiliului Drepturilor Omului – organism specializat în această materie, înfiinţat în cadrul ONU în 2006.

Este doctor în ştiinţe politice-relaţii internaţionale al Şcolii Naţionale pentru Studii Politice şi Administrative, susţinîndu-şi dizertaţia pe tema democratizării în Orientul Mijlociu Extins. În 1999 a fost distins cu Ordinul Serviciul Credincios, în grad de ofiţer, iar în 2003 a primit Premiul MAE pentru diplomaţie inventivă – 2002.

A susţinut cursuri privind analiza politică şi informare la Academia Diplomatică a MAE, prelegeri privind politica externă a României la Colegiul Naţional pentru Apărare şi a fost „profesor-invitat” la Centrul de Studii NATO – Bucureşti (2001-2003). Între 1995-1997 a susţinut un curs privind aspecte politice ale islamului la Facultatea de jurnalism a Universităţii Bucureşti.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.