Conform legislatiei in vigoare, Legii nr. 69/2000, sportivii care castiga medalii la Campionate mondiale, europene sau la Jocurile Olimpice au dreptul sa solicite statului roman o renta viagera, daca decid sa se retraga din activitatea competitionala.

Printre cei mai cunoscuti sportivi romani care beficiaza lunar, pentru tot restul vietii, de cateva mii de lei de la stat, se numara Nadia Comaneci si Daniela Silivas (care incaseaza in fiecare luna cate 10.207 lei), Ivan Patzaichin si Veronica Cochela (9.036 de lei/luna), Elisabeta Lipă, Doina Ignat si Catalina Ponor (8.868 lei/luna), Doina Melinte (8.534 lei), Iolanda Balaş Soter (7.362 lei), Gina Gogean (7.697 lei), Gabriela Szabo (7.195 lei), Francisc Vaştag (6.358 lei), Marian Drăgulescu (6.358 lei), Maria Olaru (6.024 lei) si Leonard Doroftei (3.848 lei), conform unor documente aferente anului trecut, prezentate de Centru de Investigatii Media.

In total, 529 de sportivi primesc rente viagere, in cuantum de 1.907.062 lei in fiecare luna.

Conform Legii 69/2000, alin. (2), drepturile lunare se acordă din 1,5 salarii medii brute pe economie, după cum urmează, insa informatiile prezentate de jurnalistii de la GSP si documentele obtinute de CIM demonstreaza ca mai multi sportivi isi incaseaza sumele lunare in baza unui referat semnat în 2000 de către secretarul de stat Ioan Dobrescu. Astfel, in baza algoritmului de calcul impus de secretarul de stat Dobrescu, sportivii ajung sa incaseze de cateva ori mai mari decat prevedea legea.

Chiar si in aceste conditii, mai multi fosti sportivi  – printre care si actualul ministru Gabriela Szabo – au considerat ca sumele incasate sunt prea mici si au solicitat, la finele anului trecut, recalcularea rentei, sustine aceeasi sursa.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.