În stilul său caracteristic, administratorul judiciar al CET Govora, Remus Borza a prezentat consilierilor judeţeni situaţia dramatică în care se află centrala în acest moment, afirmând că este de acord să aibă, la o adică, lângă el şi un administrator special „care să ştie să fure”, dar suficient de inteligent încât să facă treabă, decât unul „cinstit şi prost”. Tabloul conturat de Borza pentru CET Govora este unul destul de sumbru, pentru următoarele luni: reduceri de personal de 30%, recuperarea datoriilor de la Oltchim şi mărirea preţurilor pentru utilităţile energetice vor fi principalele măsuri pe care administratorul judiciar le va lua pentru salvarea CET. Remus Borza, care a mustrat conducerea Consiliului Judeţean pentru managementul defectuos de la CET Govora, din ultimii ani. Borza a prezentat, în faţa consilierilor judeţeni, o radiografie a ceea ce a găsit la societatea unde unic acţionar este Consiliul Judeţean: un gol de 120.000 de lei, salarii neplătite în parte pentru ultima lună, probleme mari în aprovizionarea de cărbune, dar şi o relaţie deficitară cu Oltchim, Ciech Soda şi asociaţiile de proprietari din Râmnic: „Managementul defectuos la toate companiile în insolvenţă este principala cauză a insolvenţei. Managementul politizat sau excesiv de politizat este, de asemenea, o cauză a insolvenţei. Prostia şi hoţia sunt cauze ale insolvenţei. Insolvenţa este anticamera falimentului. 99% dintre societăţile în insolvenţă, sfârşesc în faliment”, a afirmat Remus Borza.

Remus Borza: „Mai bine de zece ani, Oltchimul a trăit pe spinarea CET-ului”
Administratorul judiciar a mai precizat că CET Govora a „reuşit performanţa” să adune datorii de 409 milioane de lei şi pierderi de aproape 300 de milioane lei, în ultimele exerciţii financiare. În ceea ce priveşte combinatul chimic, Borza a afirmat că Oltchim va trebui să-şi achite datoriile către CET. Mai mult decât atât, Borza intenţionează să mărească preţul la utilităţile furnizate cu cel puţin 10%: Nu o să accept, ca administrator judiciar, ca CET Govora să subvenţioneze indicatorii altor companii. Mai bine de zece ani, Oltchimul a trăit pe spinarea CET-ului. Nu poate un purece să hrănească un elefant. Destul că a luat o ţeapă de 136 de milioane lei prin planul de reorganizare. Sunt vreo 35 de milioane de euro cu care am fi retehnologizat maşini, instalaţii şi echipamente care au o durată de viaţă de peste 30 de ani, care au deja depăşit acel ciclu optim de funcţionare. Cu ce să faci performanţă şi profit câtă vreme, chiar şi din activitate minieră, cărbunele se extrage ca acum 200 de ani, la lopată”?, a mai precizat Borza.
Pe 1 iulie se închid robinetele cu cărbune pentru Oltchim şi Ciech Soda

Una dintre măsurile pe care Borza le va lua pentru salvarea CET-ului, va fi începerea negocierilor cu Oltchim pentru recuperarea datoriei istorice pe care combinatul chimic o înregistrează către CET. Borza este hotărât ca, începând cu 1 iulie să întrerupă furnizarea energiei şi a aburului tehnologic către Oltchim: „Chiar şi în insolvenţă, Oltchimul ne datorează 45 de milioane de lei, de mai bine de doi ani. Evident că n-o să cerem falimentul. Şi noi ne dorim salvarea Oltchimului şi suntem bucuroşi de rezultatele foarte bune obţinute de Oltchim în primele 5 luni. A raportat cu mândrire patriotică, consorţiul de administratori judiciari, un profit de vreo 200 de milioane de lei, dar acei bani sunt făcuţi şi pe spinarea noastră. (…) Dacă lucrurile nu vor fi înţelese, dacă nu vor respecta cei doi parteneri comerciali, Uzinele Sodice şi CET Govora trebuie să se aştepte la întreruperea furnizării de utilităţi energetice. Pe 30 iunie 2016 expiră contractul cu Oltchim, iar pe 1 iulie, la ora 00.00, eu voi fi la CET Govora şi personal voi închide robinetele pentru abur tehnologic şi curent pentru Oltchim”, a afirmat administratorul judiciar Remus Borza.

Impact real

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.