Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a obţinut victoria în urma referendumului de duminică, după ce un procent de 51,3%, la limită, au votat pentru sporirea puterii acestuia. Cele mai mari trei orașe au votat împotrivă, iar opoziția cere renumărarea voturilor.

Turcii au votat pentru înlocuirea sistemului parlamentar cu cel prezidenţial și desfiinţarea funcţiei de premier. Între timp, opoziţia cere renumărarea a peste 60% din voturi, după ce, pe durata scrutinului, s-a decis luarea în considerare şi a buletinelor de vot neştampilate de oficialii secţiilor de votare.

Susținătorii președintelui Recep Tayyip Erdogan s-au strâns în piața Taksim din Istanbul, pentru a sărbători victoria la referendumul de modificare a Constituției, ce îi va oferi șefului statului prerogative sporite.

Referendum în Turcia. 51,3% au votat pentru sporirea puterii lui Erdogan.

”Pentru prima dată în istoria Republicii, schimbăm sistemul nostru de guvernare prin politică civilă. De aceea, acest vot este foarte important. Potrivit rezultatelor, aproape 25 de milioane de cetăţeni turci au votat în favoarea modificării Constituţiei, diferenţa fiind de circa 1,3 milioane de voturi”, a spus Erdogan după referendum.

Erdogan a mai spus că va începe imediat discuțiile privind reintroducerea pedepsei cu moartea.

Voturile împotriva acordarii unor puteri sporite lui Erdogan sunt în procent majoritar în cele mai mari trei orașe din Turcia – Istanbul, Ankara și Izmir, precum și în sud-estul țării, majoritar kurd. Rata de participare la vot a fost de aproximativ 86%.

Sursa- realitatea tv, b1, pro tv

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.