Conform ministrului Marilor Proiecte, pesedistul Dan Sova, in ultimele trei zile drumarii din subordinea sa ar fi inlaturat 2,26 milioane de tone de zapada de pe carosabil.  Informatia este ridiculizata de jurnalistul Moise Guran care sustine ca pentru a putea atinge aceasta performanta angajatii CNADNR ar fi trebuit să cureţe, de pe toate drumurile naţionale, un strat de zăpadă de cel puţin 35 de centimetri, demers catalogat drept „eroic” de ziarist.

7763_1522462071311520_661260613_n

„Dan Şova a anunţat că în acest trei zile drumarii României au reuşit să dea de pe şosele 2,26 milioane de tone de zăpadă. M-am gândit cum au calculat ei, mai ales că zăpada asta are diferite densităţi, în funcţie de grosimea stratului. Eu am încercat să vizualizez 2,26 milioane de tone de zăpadă şi m-am apucat să fac nişte calcule simple. Aşa am aflat de exemplu, calculând, debitul Dunării la intrarea în ţara noastră. Avea, în august anul trecut, un debit de 2500 de metri cubi pe secundă. Rezultă că cele 2,26 milioane de metri cubi, dacă ar fi apă şi nu zăpadă, s-ar întinde pe 904 metri.

M-am gândit totuşi că e diferenţă de 1 la 20 din punct de vedere al densităţii între apă şi zăpadă şi am înmulţumit cu densitatea asta care e mult mai mică. A rezultat că, de exemplu, dacă Dunărea ar curge cu zăpadă la vale, zăpada pe care au dat-o drumarii noştri între aceste zile s-ar întinde pe o distanţă de 18,08 kilometri. Am rămas extrem de nelămurit cum au ajuns ei la aceste cifre.

Mi-a picat fisa apoi. Am înmulţit suprafaţa drumurilor naţionale din România cu lăţimea lor şi cu un strat de zăpadă. Dacă împarţi zăpada asta cu densitatea aferentă şi greutatea respectivă ar fi însemnat în medie că pe toate drumurile din România să fi fost dată la o parte o zăpadă de cel puţin 35 de cm”, sustine Moise Guran.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.