Home Opinie Războiul pervers

Războiul pervers

by Sorin Rosca Stanescu

In timp ce, la Bucuresti, oamenii politici se dau peste cap transformand apropiatele alegeri in test pentru prezidentiale, Europa traverseaza un razboi pervers. La capatul caruia ar putea colapsa. De fapt, un dublu razboi. Unul purtat de conducatorii statelor europene impotriva Rusiei, celalalt purtat de conducatorii economici ai continentului, inclusiv din Rusia, impotriva liderilor politici. Cine pe cine va invinge? Asistam la cea mai puternica batalie a capitalului impotriva politicului din istorie.

Se pregateste, in razboiul rece declansat impotriva Moscovei, o noua etapa a sanctiunilor economice. Intre timp, Rusia se consolideaza in Crimeea si, prin intermediul unor mascati denumiti cu un umor amar „oameni verzi”, ocupa incet si sigur alte capete de pod in Ucraina. O Ucraina care a devenit marul discordiei. Pretextul unei reglari de conturi intre Occident si Rusia, dar mai ales terenul de lupta dintre reprezentantii clasei politice si cei ai inaltei lumi a afacerilor.

Noua serie de sanctiuni, care va debuta in saptamana care urmeaza, incinge spiritele. Pentru ca sanctiunile se circumscriu, pana la urma, lumii afacerilor. Vor  fi blocate alte conturi ale unor moguli rusi, dar, simultan, vor fi blocate conturi si operatiuni ale unor multinationale care opereaza in special pe continentul european. Acest tip de razboi economic, declansat si dirijat de catre reprezentantii politici ai Statelor Unite si statelor europene, aduce mari prejudicii sistemului bancar si multinationalelor. Conducatorii Statelor Unite, Marii Britanii, Germaniei, Frantei si Italiei pornesc de la premisa cat se poate de corecta ca expansionismul rus trebuie oprit si ca, inaintea dezlantuirii unui razboi clasic sau, Doamne fereste, nuclear, este preferabila asanarea conflictului printr-un razboi economic. Razboiul economic insa, la fel ca de altfel si celelalte tipuri de razboaie, face victime colaterale si aduce pirederi in ambele tabere. Politicienii, pe buna dreptate, considera ca este imposibil sa intri intr-un razboi, indiferent de ce fel ar fi acesta, fara ca, la randul tau, sa inregistrezi pierderi. Bancherii insa, in special cei din Europa, precum si marile societati economice, in special multinationalele, refuza sa-si asume asemenea pierderi. Aceasta este esenta perversa a razboiului care are loc.

In paralel cu zdranganitul armelor se desfasoara negocieri. Sunt doua randuri de negocieri care au loc simultan, dar merg in sens contrar unele fata de altele. De unde esenta perversa a acestui razboi. Pe de o parte, liderii politici americani si europeni, in linii mari, s-au inteles. A cedat si Germania, a cedat si Franta, a cedat si Italia. Aceste state sunt gata sa-si asume sacrificii alaturi de Marea Britanie si Statele Unite, pentru ca incalcarea brutala de catre Rusia a suveranitatii Ucrainei sa nu poata constitui un precedent periculos si contrar esentei celor convenite la nivel european dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Prin urmare, Rusia trebuie oprita cu orice riscuri, sanctiunile si contraofensiva Occidentului desfasurandu-se treptat si gradual. Dar bancile si multinationalele risca sa piarda sume considerabile de bani. In Europa situatia este mai dramatica decat in Statele Unite. Valoarea schimburilor comerciale dintre Europa si Rusia atinge cifra de  370 de miliarde de dolari anual, in timp ce raportul cu Statele Unite se ridica doar la 26 de miliarde. Aceasta va fi si proportia pierderilor.

 

Dar cine pierde? Pierd multinationalele europene, dar si gigantii rusi. Analistii afirma aproape in unanimitate ca, din aceasta perspectiva, pierderile Rusiei vor fi sensibil mai mari si mai greu de suportat. Ceea ce insa nu-i linisteste pe gigantii europeni.

 

Cine sunt acestia? OMV, Wintershall, Siemens, British Petroleum. In cealalta parte, la rusi, acestia detin capitalul majoritar in Gazprom si Softnet. Toti acesti colosi economici, din nevoia de a-si proteja interesele, au declansat nu numai operatiuni de presiune asupra oamenilor politici din propriile tari, in sensul nerecurgerii ori a neescaladarii sanctiunilor economice impotriva Rusiei, dar au initiat si runde paralele de negocieri. Gigantii europeni negociaza cu gigantii rusi. La capatul acestor negocieri, rezultatul este invariabil diferit de cel inregistrat de negociatorii politici. Adica de guvern.

 

Cie va invinge? Asistam la primul mare razboi de acest fel din istoria omenirii. Un dualism care, pana una alta, il favorizeaza pe Putin. Situatia va fi, pana la urma, cred eu, decisa de Washington. Unde interesele economice sunt si ele afectate, dar intr-o proportie mai mica.

 

 

Sursa: CorectNewshttps://www.corectnews.com/politics/razboiul-pervers

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.