Rareș Bogdan  a reacționat  la declarațiile ambasadorului SUA  la Chisinău,James Pettit,într-un intreviu acordat stiripesurse.ro.

Republica Moldova nu este România, ci trebuie să rămână un stat suveran şi independent, în interiorul unor graniţe sigure, a declarat ambasadorul american de la Chişinău, James Pettit, într-un interviu acordat Moldova 1 cu ocazia Zilei Independenţei.

R. Cum vedeți declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău?

R.B. Declarația ambasadorului american la Chișinău este fără precedent și necesită o reacție de urgență a autorităților din România, pentru că în ceea ce privește statutul Moldovei, România trebuie consultată. Noi nu putem fi țară de mâna a doua în relațiile noastre bilaterale cu SUA sau cu Germania. Reamintesc că acum o lună, ministrul de Externe al Germaniei a vorbit pentru prima dată despre Transnistria ca teritoriu cu statut special, iar asta înseamnă căderea de pe hartă a Transnistriei definitiv, ignorarea României și ignorarea Moldovei. Noi, astăzi, asistăm la cel mai mare afront adus României de către aliatul nostru strategic SUA. Aici pare o înțelegere între Rusia, Germania și SUA peste capul României.

România este, în acest moment, victima unui război informațional fără precedent. Ni se trage de la faptul că suntem în apropierea Rusiei și am pornit scutul de la Deveselu, iar rusii pur și simplu au înnebunit din cauza asta și vor acționa în următoarele luni pentru decredibilizarea României, așa că trebuie să ne așteptăm la ce este mai rău pentru România.

România este singura insulă de stabilitate din Estul Europei, singura țară pe care UE și SUA se pot baza și ce primești tu? Un picior în fund de la SUA? Un ambasador american care, chiar dacă este într-o țară de mâna a doua, face niște declarații absolut incredibile. Acum ar merita pus mâna pe telefon, sunat la secretarul de stat la vicepreședintele SUA și întrebat dacă aceasta este poziția Statelor Unite. Această declarație necesită o declarație imediată, prin care România, sigur, nu poate să o facă direct, nu o poate face la nivel prezidențial, nu poate să o facă la nivelul primului ministru, pentru că ar fi implicarea în treburile interne ale altui stat, dar președintele și premierul Moldovei pot cere de îndată retragerea ambasadorului SUA.  De asemenea, vectorii de opinie și opinia publică din România trebuie să ceară de urgență retragerea acestui ambasador al SUA, a acestui imbecil, care este un bou, un dobitoc! Trebuie retras imediat. Din respect pentru România, SUA ar trebui să-l retragă imediat acest dobitoc de ambasador.

R. Cum joacă președintele Klaus Iohannis, în acest context?

R.B. Președintele Iohannis stă în expectativă pentru că respectă Constituția, după un președinte jucător mult prea prepotent, cum a fost Traian Băsescu. Președintele Iohannis nu va ieși din litera Constituției. El face exact ce ar trebui să facă un președinte într-o țară stabilă a NATO, care nu se poate certa cu Turcia lui Erdogan, cu Ungaria lui Viktor Orban, care face declarații din ce în ce mai belicoase sau cu Polonia, al cărui premier a fost activat și a făcut niște declarații care dau serios de gândit aliaților. Lumea este extrem de critică la adresa lui Klaus Iohannis, pentru că oamenii și-au pierdut răbdarea, pentru că lumea se aștepta ca Iohannis să fie o copie a lui Traian Băsescu, însă Klaus Iohannis va respecta întocmai litera Constituției, va respecta rezultatul alegerilor parlamentare și nu va încerca să facă niciun fel de fofârlică, cum a făcut Traian Băsescu în 2008 sau în 2009 și va respecta întocmai rezultatul alegerilor.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.