Fostul presedinte, Traian Basescu, s-a mutat la Scrovistea. Actualul presedinte, Klaus Iohannis afirma ca nu si-a dat niciun acord in acest sens si ca nici nu ar fi fost consultat. Prim-ministrul Victor Ponta face pe niznaiul. Si, totusi, Basescu a aterizat in Palatul Scrovistea. Unde, era, cat pe aici, sa aterizeze si Ion Iliescu, la scurt timp dupa ce s-a „pensionat”. La acea data, cu acordul noului presedinte Traian Basescu, cel din 2004. In legatura cu Scrovistea este clar, se intampla fenomene paranormale. Vizand, nici mai mult, nici mai putin, decat trei presedinti si un prim-ministru.

Este un domeniu imens. Cu multe imobile. Cu o padure printre cele mai frumoase si intinse din salba de paduri a capitalei. Si dotarile de la Scrovistea au costat sume imense de bani publici. Palatul Scrovistea este destinat sefilor de state care ne viziteaza. In mod normal, acolo, nici pasarea nu poate intra fara acordul presedintelui. Pentru ca, in definitiv, sefi de state care ne viziteaza vin la invitatia acestuia.

In 2004, in luna decembrie, in Romania proaspatului regim Traian Basescu, abia instalat, a izbucnit un scandal politic. A fost primul de acest fel. Intr-un fel, l-am declansat chiar eu. Afland ca Ion Iliescu primise, la cererea lui, de la Traian Basescu, ingaduinta de a ocupa uriasul domeniu Scrovistea. El, impreuna cu doamna Nina. Era ceva de neacceptat si chiar de neconceput pentru o minte normala. Daca lucrurile ar fi ramas asa, Ion Iliescu, cel „sarac si cinstit”, ar fi dobandit, cu titlul de folosinta viagera, cea mai mare proprietate existenta in Romania. Care costa uluitor. Si care necesita, pentru intretinere si paza, un personal urias. In paranteza fie spus, seful statului roman ar avea, nu o aeronava cu care ar putea calatori pe mapamond, in vizitele sale oficiale, ci o veritabila flota, daca, pur si simplu, costurile intretinerii Palatului Scrovistea s-ar transfera societatii care administreaza si asigura transportul aerian prezidential. Imi amintesc perfect ca atunci, uluitor de grozavia deciziei lui Traian Basescu, am scris unul sau doua editoriale, rugandu-i pe colegii de la ziarul „Ziua” sa publice intreaga documentatie disponibila legata de domeniul Scrovistea. Si ce a urmat?

Ne-a telefonat Traian Basescu. La inceput, pentru a se justifica. Eu mi-am sustinut, aproape cu vehementa, punctul de vedere. Apoi, mi-a telefonat Ion Iliescu. Cu acesta, convorbirea a fost neobisnuit de colorata. A inceput printr-o intrebare a acestuia: ”De ce domnule Rosca protestati impotriva acestei decizii? Cu ce deranjez eu daca stau la Scrovistea?”. ”Deranjati domnule presedinte, pentru ca dumneavoastra sunteti «sarac si cinstit», iar Scrovistea este unul dintre cele mai bogate domenii ale Romaniei. La ce va trebuie dumneavoastra asa ceva?”. Atunci Ion Iliescu mi-a explicat, pe indelete, ca data fiind starea de sanatate a sotiei sale, doamna Nina, este indreptatit sa incerce sa evite clima de la Bucuresti si sa incerce sa-si petreaca batranetile intr-o zona cu aer mai curat. Fireste, l-am intrebat de ce nu opteaza pentru una dintre numeroasele vile de protocol de la munte. Mi-a replicat ca nici aerul de munte, care este prea tare, nu ii face bine doamnei Nina. Atunci, l-am intrebat de ce nu se muta intr-una dintre numeroasele vile de protocol de la Snagov. La aceasta ultima intrebare nu mai tin minte ce mi-a raspuns.

Fapt este ca, in urma scandalului declansat, Traian Basescu a renuntat la decizia sa, iar Ion Iliescu a ramas pe loc, in vila proprietate personala, din Primaverii, pe care o achizitionase, la un pret de nimic, cu tablouri cu tot – tablouri din patrimonial national – tot de la RA-APPS. A venit la rand profesorul Emil Constantinescu, care si dupa ce nu a mai fost presedinte, ca si atunci cand a fost presedinte, s-a dovedit a fi intr-adevar un om de o modestie rara.  Iar acum, aflam, nici mai mult, nici mai putin, ca Traian Basescu s-a mutat la Scrovistea. Si cum in Romania provizoratul se poate perpetua, ma intreb: ce se ascunde in spatele acestei operatiuni locative?

In penitenciarul Jilava circula o vorba. I-am auzit pe detinuti facand urmatoarea analogie: „Florentin Scaletchi, fostul comandor, a fost condamnat la moarte si dus de doua ori la stalpul executiei, pentru ca nava pe care o avea in responsabilitate a facut un drum neautorizat pana in apropierea apelor teritoriale ale Turciei. Intr-o tentativa a acestuia de a se lepada, cu nava, cu tot, de regimul comunist. Urma sa fie executat dupa multi ani de tortura si supliciu. In timp ce, Traian Basescu a furat o flota intreaga si nu a patit nimic. Concluzia este ca mai bine furi o flota decat sa te plimbi cu un vapor.”

Sunt tare curios, dupa povestea cu Scrovistea, ce vorbe de duh vor mai nascoci detinutii de la Jilava. Dar, pana una-alta, cred ca fiecare dintre romani este indreptatit sa afle cine i-a aprobat lui Traian Basescu mutarea catrafuselor la Scrovistea. Daca nu este presedintele Klaus Iohannis, atunci cine este? Ghici ciuperca ce-i? In joben nu mai ramane decat primul-ministru. Chiar sa fie Victor Ponta atat de pervers si de mincinos?

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.