Victoria din turul II al alegerilor prezidenţiale a umplut paginile ziarelor din Germania, potrivit hotnews.ro.

Sueddeutsche.de titrează, de pildă, „Curăţătorul cu rădăcini germane”, aluzie că noul preşedinte se va opune corupţiei, care întunecă imaginea României.

De asemenea, multe publicaţii consideră rezultatul alegerilor drept un semnal că România este ţară european”. Sunt însă şi publicaţii care au ales o abordare satirică, Santa Klaus fiind opusul lui Mickey Mouse.

Nota generală este însă dominată de o aşteptare privind „o cotitură” benefică în politică ţării. Mai mult, spaţiul germanofil, scrie sursa citată, îl aclamă pe Iohannis ca pe un Obama european.

Sasul Klaus Iohannis e în România mai degrabă un „oblic”, cineva venit din afara sistemului politic tipic românesc. Ţelul său este să îmbunătăţească proasta imagine a României în Europa. Exponent al unei minorităţi odinioară numeroase în Transilvania, noul viitor preşedinte de stat al României e un om cu deschidere, însă ataşat ţării în fruntea căreia va sta, se arată în presa germană.

Nu pot exista ţări de rangul întâi şi de rangul al doilea”, ar fi declarat Iohannis, citat de Tagesschau.de. Aceeaşi platformă media menţionează şi „relaţia specială cu Berlinul” pe care ar avea-o Iohannis.

Despre „masiva mobilizare” a românilor din diaspora scrie şi Frankfurter Allgemeine Zeitung în ediţia să online.

Spiegel online menţionează masiva participare a tinerilor la vot şi cozile românilor din diaspora, pentru a vota. O dublă apartenenţa la „minorităţi” observă Spiegel.de: „că etnic german şi membru al bisericii evanghelico-luterane”. Totodată, publicaţia se referă la faptul că „Johannis a candidat pentru Alianţa Creştin Liberală (ACL) cu promisiunea să întărească statul de drept şi să atragă investitori”.

Promisiunea a fost prompt sesizată de FinanzNachrichten.de, portal de finanţe german. Acesta salută victoria în alegerile prezidenţiale a lui Iohannis, preluând şi comunicatul de presă al creştin-democraţilor din Bundestag-ul german. „Facţiunea CDU/CSU [n.r. alianţa creştin-social-democrată din camera inferioară a Parlamentului german, susţinătoare a Angelei Merkel, preşedinta CDU] îl felicita pe Klaus Johannis pentru alegerea să şi va sprijini şi în viitor, după putinţe, adâncirea prieteniei germano-române”, se scrie în comunicat.

Sursa menţionată remarcă entuziasmul mediatic de sorginte germană la vestea că Iohannis va fi viitorul preşedinte al României, dar şi enorma simpatie şi numeroase speranţe care se pun în noul ales de la Cotroceni. Rămâne de văzut, dacă acesta va avea anduranţă nemţească şi maleabilitatea politică românească, pentru a-şi transforma viziunea din campania electorală într-un post-electoral „lucru bine făcut”, conchide hotnews.ro.

loading...

2 COMENTARII

  1. România – NU ESTE a lui Yohanis,nici a lui Ponta,nici a lui Iliescu,nici a lui Basescu,nici a lui Iliescu,nici a lui Constantinescu !!! ESTE A ROMANILOR !romanii n-au nevoie de planurile austere ale angelikai,deja aceasta are un cartonas galben pentru politicile de austeritate implementate,domnia sa isi poate permite atata timp cat au un nivel superior de dezvoltare,mai poate taia de la investitii,noi care n-avem industrie si traim de pe o zi-pe-alta sa ne lase doamna merkel,avem si noi mandria noastra chiar daca azi-clasa politica lasa de dorit,fara nici un program,fara cap,fara perspectiva !!!sa ne lase in plata domnului,suntem satui de indicatii pretioase !!!uite unde ne-au adus !

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.