Politica, alintată din vechime ca o profesie de bordel, aduce desfătări multiple, altfel n-aș vedea rostul atâtor îmbrânceli și ghioți care merg până-n vecinătatea asasinatului, iar înghesuiala pe locuri n-ar fi atât de aprigă.

În naivitatea mea, zdrobită mai nou de avalanșa de dezvăluiri și arestări, o credeam mai catifelată, având comunicări secrete, pe cărările sufletești, cu patria și norodul. Aș! Discuțiile de alcov între politicieni îi arată, și pe ăi trecuți prin toate relele și pe ăi intrați de curând în toate relele, lipsită de adolescență. Politica se naște direct hapsână, hoașcă și mașteră, iar fiorul primei atingeri drăgăstoase este înlocuit cu o poștă în grup extins. Puse alături, o curvă bătrână și una care a început de curând meseria curviei, cum văd de câteva zile într-un film al casei de producție DNA, nu remarc nicio deosebire. Curvele politice sar bucuroase peste adolescență și zburdă deșănțat în țarcul cu perversiuni. Noua clasă politică, o formulă care revine ciclic, ca o scurgere din intimități, nu este altceva decât perfecționarea fără ascunzișuri a unor metehne care fabrică bani. Scopul e, în cele din urmă, același – scurtarea distanței până la gologanii publici. Un grobianism vag atins de jenă în unele cazuri, la ăi bătrâni, devine grobianism feroce la cei tineri. Nu mai există nicio pudoare, iar ce e de spus, în negocieri care uneori ajung la public, se spune cu gura plină.

Îmi imaginam, la așa zisele școli politice de vară, că tinerii, de varii culori politice, se adună să culeagă din gura dascălilor bătrâni ai politichiei, fraga nepoluată a iubirii de țară și devotamentul nețărmurit pe care-l găsesc refugiat în cartea de istorie. Aș! E o huța, huța de șmecherii, iar dacă nu-s născuți direct curve politice bătrâne au șansa să devină rapid. După 25 de ani de democrație, fabrica de politicieni, singura care funcționează din plin și n-a fost dată la fier vechi, produce pe bandă rulantă un nou politician lustruit care a sărit peste strofa de viață a candorii, calificat direct boarfă.

P.S. N-am o persoană anume la care mă refer.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.