Home Economie Pe ultimul loc în topul salariilor minime din Europa. Bulgaria, salariu aproape dublu față de România

Pe ultimul loc în topul salariilor minime din Europa. Bulgaria, salariu aproape dublu față de România

by Ioana Popescu

Guvernul Boc taie de doi ani din salarii şi pensii, fără însă să ia în calcul faptul că acestea sunt cele mai mici din Europa. Până şi Bulgaria ne depăşeşte, potrivit unei analize realizate de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române.

În UE, o persoană săracă este aceea al cărei câştig salarial se ridică la mai puţin de 60 % din salariul mediu la nivel naţional. Potrivit acestei definiţii, în UE, peste 16 % din populaţia salarială se află într-o asemenea situaţie (79 milioane de salariaţi). Dacă în Marea Britanie un angajat ce trăieşte în sărăcie câştigă un salariu minim de 967 euro (£841,49), un un angajat român ce trăieşte în sărăcie câştigă un salariu minim de 159 euro (£141,49), adică cel mai mic salariu minim din ţările UE.

Politicile salariale practicate în ultimele două decenii în România au menţinut în sărăcie o pondere ridicată a celor care muncesc. Plasarea României în urma Bulgariei în ceea ce priveşte salariul minim pe economie este un factor determinant al distribuţiei mult mai inegală a veniturilor din România.

 

După anul 1990, sărăcia din România s-a extins şi adâncit în rândurile persoanelor salariate. Deţinerea unui loc de muncă nu consolidează statutul economic al celor angajaţi şi nu garantează menţinerea familiei deasupra pragului de sărăciei, situaţie care persistă chiar şi la nivelul anului 2011.

 

De altfel, în România, chiar şi un salariu mediu net de 1.411 lei (luna februarie 2011) menţine în sărăcie familia de doi adulţi cu doi copii minori care beneficiază de un singur salariu, potrivit standardelor româneşti (mult mai austere decât cele vest europene) privind costul total al coşului minim de consum decent (elaborat de ICCV). Ca urmare, pentru numeroase familii din România, în special pentru cele care au copii în întreţinere, stresul economic de a nu putea asigura prin propria muncă nici măcar trebuinţele nivelului de subzistenţă sau ale unui trai decent este extrem de ridicat.

 

Tabelul nr.3 Salariul minim în unele ţări ale UE (anul 2010)

 

Ţara   Ţara  
M.Britanie 967 Finlanda 802
Austria 937 Italia 752
Irlanda 912 Spania 699
Germania 885 Grecia 604
Danemarca 877 Portugalia 480
Suedia 864 Polonia 326
Belgia 845 Bulgaria 233
Franţa 811 România 159

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.