La debutul celei de a doua recesiuni globale, România are, oficial aproape, un milion de şomeri. Numărul pensionarilor este semnificativ mai mare decât cel al angajaţilor. Şi, în timp ce societăţile comerciale dau faliment şi îşi pun pe liber personalul, ca efect al celei mai proaste guvernări, cazul cel mai recent fiind al societatii Nokia, Preşedintele Traian Băsescu promite cioara de pe gard. Adică 5 mii de locuri de mineri, cândva, la Roşia Montană.

 

Nu au trecut decât 2 ani şi ceva de când Preşedintele Traian Băsescu, împreună cu Călin Popescu Tăriceanu, pe atunci prim ministru, participau la festivitatea deschiderii Nokia România, care promitea 5 mii de noi locuri de muncă. Nu au fost chiar atâtea. Dar iată că acum, chiar astăzi, Nokia anunţă că-şi închide fabrica. Şi disponibilizează peste 2 mii de oameni. Este un caz spectaculos, dar doar unul dintre numeroasele situaţii în care mari societăţi comerciale sunt silite să-şi restrângă activitatea sau chiar să o sisteze. Că se întâmplă aşa, o vedem cu toţii. De ce se întâmplă aşa? Pentru că, numai sub aspect demagogic, Guvernul Boc este de dreapta. Şi numai sub aspect demagogic el susţine societăţile particulare.

 

În timp ce ni se semnalizeaza sfârşitul statului social şi debutul statului antisocial, în care instituţia creată pentru a-i ocroti pe cetăţeni şi a le garanta securitatea şi siguranţa abdică deliberat de la această îndatorire, iată că nici componenta invocata în compensaţie, respectiv sectorul privat, nu o duce prea bine. Este cu neputinţă ca România să se pună vreodată pe picioare, atât timp cât morişca economiei nu se învârte. Atât timp cât nu sunt create masiv şi programatic locuri de muncă şi nu este stimulată edificarea de societăţi profitabile.

 

Mai multe pe CorectNews

http://www.corectnews.com/politics/pasarea-din-mana-si-cioara-de-pe-gard 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.