Europa „riscă să moară” dacă nu regăsește idealurile părinților fondatori, ca „solidaritatea”, a declarat vineri papa Francisc în fața celor 27 lideri ai UE reuniți la Vatican, transmite AFP.

Suveranul pontif a afirmat, cu o zi înainte de evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, că Europa trebuie să arate în continuare „un drum de urmat”.

„Orice corp care pierde sensul drumului său, orice corp căruia îi lipsește privirea spre înainte suferă mai întâi o regresie și în final riscă să moară”, a atras el atenția în somptuoasa Sala Regia a Palatul Apostolic.

„Din contră, populismele prosperă pornind chiar de la egoism, care închide într-un cerc mic și sufocant”, a subliniat papa Francisc care s-a pronunțat pentru „a începe din nou să gândim în mod european, pentru a evita pericolul unei uniformități gri care este triumful particularismului”.

„Europa își regăsește speranța atunci când nu se închide în teamă și falsă securitate”, a insistat el, reamintind latimotivul său cu privire la o „identitate multiculturală”.

Europa trebuie, de asemenea, să se gândească la tineri — oferindu-le „serioase perspective de educație, reale posibilități de inserție în pe piața muncii”—, precum și la familie — „prima și fundamentala celulă a societății”.

Ea trebuie, totodată, „să garanteze posibilitatea de a avea copii, fără teama de a nu-i putea întreține” și să apere viața”, a mai spus papa Francisc.

Sursa- agerpres

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.