Aproximativ 9% din PIB-ul Italiei provine din munca străinilor stabiliţi în Peninsulă – dintre care 23 % sunt români, arată datele “Raportului anual cu privire la economia imigraţiei”.  Acesta este unul din cele mai importante studii statistico – economice care măsoară, în fiecare an, impactul fiscal pe care îl au străinii stabiliţi în Peninsulă.

Datele confirmă că, printre străini, românii aduc cea mai importantă contribuţie la sistemul economic italian. 600.000 de români cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani lucrează şi plătesc, an de an, taxe şi impozite în Italia. La mare distanţă urmează albanezii – 170.000  şi chinezii- 152.000 de contribuabili.

Potrivit dtelor oficiale, în 2017, românii au avut venituri de 6,51 miliarde de euro. și au plătit 0,75 miliarde de euro, impozite pe venit.

„Contribuţia cetăţenilor români la sistemul economic italian este foarte importantă. Românii reprezintă comunitatea cea mai numeroasă în Italia, cu o cincime din totalul cetăţenilor străini, deci se situează pe primele locuri şi în ceea ce priveşte veniturile totale declarate şi impozitele plătite. În ultimii ani, prezenţa românilor în Peninsulă s-a stabilizat ca număr şi contribuţia la economie este constantă”, explică pentru HotNews.ro Enrico Di Pasquale, cercetător şi unul din coordonatorii Raportului.

730 milioane de euro trimişi acasă

Românii sunt, de asemenea, în topul celor mai activi întreprinzători printre străini. Cu 70.000 de firme deschise, din care 53,4% în sectorul construcţiilor, se situează pe locul al treilea, după chinezi (73.000 firme) şi marocani (72.630 firme).

În ciuda faptului că cei mai mulţi români s-au stabilit în Italia împreună cu familiile, ei continuă să trimită bani acasă. În 2018, valoarea remitenţelor înregistrate de canalele oficiale de transfer de bani a fost de 730,74 de milioane de euro, cu o uşoară creştere faţă de anul precedent. În medie, se arată în Raport, un român din Italia trimite acasă circa 50 de euro lunar.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.