Nae Ionescu, adeptul revoluției,  și Nicolae Iorga, cel al ordinii, într-o polemică din presa vremii, în anul 1928.

Iată un fragment, valabil și astăzi, se pare, din Scrisoarea pe care Nae Ionescu i-a scris-o lui Nicolae Iorga în ziarul Cuvîntul:

„D-voastră sînteți pentru căile legale cu orice preț. E o chestiune de metodă. Orice metodă e bună, cu o singură condiție: să fie eficace. De aceea îmi voi îngădui să vă întreb care credeți că e valoarea metodei dvs, în împrejurările de față. Iată un caz:

Să presupunem un moment, prin absurd, că un prim ministru al țării românești înnebunește subit; începe să creadă că prezența lui la cârma statuluie absolut necesară și, în ciuda tuturor insucceselor personale, a dovezilor de incapacitate și a dezastrelor pe care le pregătește țării, hotărăște să se eternizeze la guvern. Evident, consiliul de regență poate să-l cheme o dată, de două sau de trei ori, recomandîndu-i să se retragă sau chiar cerîndu-i categoric demisia. Ce se întîmplă însă dacă primul ministru, convins în aberația lui mintală că reprezintă singura rezervă și garanție a țării, refuză urma injoncţiunilor regenței?

Nu plec! Asta-i. O să răspundeți probabil: guvernul a intrat în conflict cu Coroana! – Da, a intrat! Veți adăuga: asta e lovitură de stat! – Da, este! Întrebarea e: ce poate face Regența împotriva loviturii de stat? Nu e decît o soluție: să aresteze guvernul. Cu cine? Cu poliția? Poliția este a ministrului de Interne!”

loading...

5 COMENTARII

  1. Cand toata lumea spune sa pleci si tu ridici palaria si spui Merci Monser si ramai pe post ajutat de CCR .La inceputul secolului trecut se facea politica reusita si cu oamenii politici ramasi in istorie cu realizarile lor.Cei dupa 89 cu distrugerile facute de inaintasi

  2. Poporul nostru a crezut ca dracul, fiind barbat, nu poate fi destul de rau. Si atunci a creat pe mama dracului!” — Nicolae Iorga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.