O caricatură  a lui Marian Avramescu, reușită, altfel n-o promovam, înfățișează un cabinet dentar din care nu mai iese nimeni, iar celebrele băbuțe  găsesc explicația  anomaliei că dentistul n-a reușit, cu toate că se chinuie de o lună,  să deschidă gura prezidențială. Cabinetul dentar e…prezidențial!  Azi am primit o informație, prin televizor, fiindcă aici, la Sângeru, în afară de biblioteca de clasici, nu găsești surse credibile de informare, o informație conform căreia vicepremierul Oprea a părăsit mai iute decât isprăvirea ei, ședința de Guvern și a alergat la Cotroceni unde s-a văzut fix 15 minute cu președintele Iohannis.  Ce or fi discutat ăia doi, se întreabă o reporteriță? Codul Fiscal, își răspunde, mulțumită ca și  când și-ar fi rezolvat singură niște trebuințe care îi zgămâiau ființa.  O alta, întâmplător, tot reporteriță, la altă nișă și pe alt canal, anunță sobru că vicepremierul Gabriel Oprea a convocat, imediat după întâlnirea cu Iohannis, nu știu ce consiliu înființat anume pentru treaba asta, spre a analiza ce analizează îngrijorată de câteva zile toată Europa. E vorba de invazia, din două continente, Asia și Africa, a mii, sute de mii, în curând milioane poate de oameni asupra bătrânului continent. De ce fug cu copii în brațe, bătuți la granițe cu gaze lacrimogene și cu pulanul european al milițienilor, acei oameni? Unii fug de terorismul religios. Alții fug de sete și de foame. Se încălzește global planeta. Mari bucăți și felii din gogoloiul albastru devin irespirabile. Fug fie pentru că omul a devenit prea lup pentru om, fie pentru că Dumnezeu nu mai ține cu noi.

 

caricatură-ioh-300x268

Justificată și inspirată caricatura domnului Avramescu. Ea își află tâlc. Asta nu înseamnă  că, bruma de analist care a supraviețuit în mine, nu poate remarca, tragic și nu caricatural, că marile subiecte trec neobservate. Madam Merkel, nemțoaica aia care și când era adolescentă, pozată în pielea goală când se scălda într-o gârlă nu iscă pasiuni erotice, țipa acum câteva zile că  Europa trece prin cel mai greu moment al istoriei ei. Și vorbea despre imigranți. Două continente se varsă asupra noastră în timp ce la noi Victor Ponta face giumbușlucuri în ședințele de guvern, își întreabă electoral miniștrii de ce nu dau mai mulți bani oamenilor, de parcă el n-ar fi vorbit înainte cu ei, promite Republicii Moldova bani și tuturor, de la vlădică la opincă,  belșug. Ce  bine ar fi să aibă dreptate, dar, așa cum îl știu, nu-i decât bășcălie. Nu va da nimic nimănui, iar dacă va da, alții vor lua îndărăt totul, cu dobânzile aferente. Hollande, panicat în micimea lui statuară, remarcă taifunul venit prin Mediterana, iar Italia amenință că își închide granițele și se retrage din UE dacă statele celelalte din clubul măreț nu realizează catastrofa.

Am  privit și eu câteva imagini. Unele erau de la granița Macedoniei. Altele arătau oameni – bărbați, femei, copii ținuți cu disperare la piept – alergând prin pusta maghiară. Spre ce? Spre o lume care să-i salveze. Lumea aia nu-i pregătită să-i primească. Are altă cultură, alt mod de viețuire, se roagă altor zei. Lumea aia a Europei e frământată și tăiată cu cuțitul de alte neliniști. Ce să facă ea cu sirienii, cu afganii, cu negrii din țările africane care mor de sete și de foame? Unde să-i bage, cum să-i educe când propria noastră autoeducare a dat faliment?

Înțeleg că Iohannis există. Poate că înăuntru clocotește ceva. Poate că tace și face nu tace și tace. Convocarea lui Oprea, care , în condițiile în care Ponta a fost declarat penal, e premier și în plus răspunde de securitatea națională,  la o discuție, mi se pare un semn că președintele e viu și se agită. Poate că, în felul lui mut, urlă.

Articol publciat pe ampress.ro

loading...

4 COMENTARII

  1. D-le Avramescu ,va stimez prea mult ca sa va suspectez ca duceti dorul mahalalei din timpurile Basescu vs. Tariceanu sau Ponta. Si totusi de ce insistati si dvs. pentyru o prezenta publica mai accentuata a lui Iohannis,atat timp cat acest isi respecta „fisa postului” conf. Constitutie?Am vazut aseara un interviu cu Antonescu si am regretat inca o data ca acesta nu a putut sa-si implineasca cariera politica ajungand presedinte.El a reamintit ,spre admiratia mea,ca dl. Constantinescu a avut numeroase realizari ca presedinte,dar neridicandu-se la „nivelul” cerintelor lui calinescu sau Tuca ,a sfarsit in a fi blamat ca invins!Si mai ales ca a fost singurul presedinte cu care nu-ti era rusine sa te prezinti ca roman. Sper ca dvs. macar nu va doriti „galagia” basesciana,caci m-ati dezamagi serios. Cat timp Iohannis isi face treaba ca presedinte mie mi se pare O.K.,mai ales ca au trecut doar 9 luni cand a ajuns din primar de Sibiu,presdinte al Romaniei!

    • D-le Arthur…ești propagandistul trădătorului crin antonescu…știi cel cu legea…217..care-i apară. ..pe evreii bolșevici. ..ana robinson pauker…silviu brucan…alexandru florian..walter roman…..care au contribuit la asasinarea elitelor romanesti intre 1945-1962…..și incriminează pe romanii patrioți….Ion Antonescu…Ion Gavrila Ogoranu…Mircea Vulcanescu…sunteti o rusine…johannis…..o Marioneta a…Păpușarilor externi…a fost ales pentru…a Cheltui și a Tace….un alt basescu…pentru România…..un ipocrit…..în curând va pierde…în instanță a doua casa…furata…cu acte false…cine sa mai creadă. ..în aceasta forma…fără fond…..Rusine antonescu. ..Rusine…johannis….

        • Eu…nu sunt basescu…dar tu…doar asta poți spune…? Ai votat Petiția lansata de Ioan Rosca….ești pregătit pentru miting de protest…ești pregătit sa depui și depui o Plângere Penala…impotriva lui crin antonescu…george scutaru…andrei gerea….pentru Legea 217…sau ne ascundem după cuvinte….ce din coada au sa sune…dacă te simti confortabil cu statutul de….Marioneta. …e treaba ta….Vae Victis!

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.