Home Actualitate Miza vizitei lui Ponta în SUA – acordul pentru exploatarea gazelor de șist contra susținere în alegeri?

Miza vizitei lui Ponta în SUA – acordul pentru exploatarea gazelor de șist contra susținere în alegeri?

by George Avram

Premierul Victor Ponta a recunoscut marți seara la DIGI 24 că a dat undă verde pentru  exploatarea gazelor de şist în România la întâlnirile pe care le-a avut la ultima vizită în SUA.

De altfel, surse din apropierea lui Ponta susțin că aceasta a fost miza vizitei în SUA , de a promite ce doresc mai  mult americanii, și anume gazele de șist din Romnânia în schimbul susținerii în cursa pentru Cotroceni.

Aceleași surse susțin că Ponta a promit tot ce-au vrut să audă companiile americane, iar oficialii SUA sunt mulțumiți de colaboarea cu premierul României.

Ce a spus premierul la Digi 24

Realizator: Aţi spus la Houston: da, gazelor de şist. Există o resursă, trebuie folosită.

Victor Ponta: În primul şi în primul rând sunt de părare că trebuie să vedem dacă avem resurse. Au săpat cei de la Chevron, au mai săpat şi alte companii, dar, mă rog, supărarea era pe Chevron, pentru că am zis o dată – domnule, nici mie nu îmi place Chevron, dar oricum este mai bine decât Gazprom şi uite aşa am constatat că erau unii supăraţi pe Chevron – dar au săpat, au săpat şi alţii. Nu a fost afectată nicio reţea de apă, toate poveştile acelea că o să se întâmple, că o să explodeze – nu s-a întâmplat nimic. Haideţi să vedem dacă avem resurse şi în momentul în care avem această certitudine, în acel moment – pentru că oricum ne trebuie o nouă lege, nu avem în acest moment legislaţia care să acopere resursele neconvenţionale – în acel moment, printr-o dezbatere foarte clară, legată de protecţia mediului – când eram în America, autoritatea de…. agenţia de protecţia mediului din America tocmai a scos un raport foarte clar pe această temă – după care haideţi să cointeresăm comunităţile locale, o parte din redevenţe trebuie să rămână la comunităţile locale – da, atunci decidem. Dar să ne luăm după poveştile că ne otrăvesc fântânile şi că… Mi se pare o propagandă pe care unii, de bună credinţă, alţii de rea credinţă, au luat-o în braţe şi n-au ştiut niciodată să-mi răspundă: domnule, şi care e soluţia. Deci luăm din Rusia?

Realizator: O propagandă alimentată de Federaţia Rusă, ne spuneau petroliştii de la Houston neoficial. Pentru ei este…

Victor Ponta: Eu n-am voie să fac asemenea declaraţii.

Realizator: Pentru ei este absolut clar. Ce s-a întâmplat la Pungeşti…

Victor Ponta: Şi pentru mine este clar. Dar eu n-am voie să fac asemenea declaraţii. Eu spun un singur lucru, că pe toţi oamenii de bună credinţă, pentru că sunt oameni de bună credinţă, care spun: domnule, să avem grijă, la toţi le spun că, dacă avem resurse – s-ar putea să n-avem şi ne certăm degeaba – dacă avem resurse, atunci punem pe masă tot ceea ce se ştie despre efectele asupra mediului, despre condiţiile care trebuie îndeplinite şi viitorul guvern, cu viitorul parlament trebuie să ia o decizie în acest sens.

Realizator: Dar dumneavoastră spuneţi că atunci când vine vorba de comunitatea locală trebuie co-interesată comunitatea locală pe mâna guvernului, adică prin redevenţă, care…

Victor Ponta: Păi nu se poate altfel, pentru că sistemul european…

Realizator: Investitorul nu poate?

Victor Ponta: Bun, investitorul… Depinde, sunt mulţi investitori care au făcut, au reparat şcoala, au reparat biserica; unde n-au reparat biserica s-a supărat preotul şi a devenit luptător de mediu. S-au mai întâmplat cazuri. Dar nu, aici vorbim despre o prevedere constituţională. Resursele naturale sunt ale statului român. Deci doar noi putem încasa redevenţe, guvernul. Însă guvernul are obligaţia, un lucru care se întâmplă în Italia, unde de asemenea sunt asemenea exploatări, are posibilitatea de a spune: din 100 de lei redevenţă 80 merg la bugetul de stat şi 20 merg la consiliul local sau 20… Italia are un sistem în care rămâne o parte la consiliul local, o parte la cel regional, cum au ei, judeţean, şi o parte, partea cea mai mare, la buget. Asta înseamnă că şi comunitatea locală are interesul de a avea cât mai multe asemenea exploatări. E… Aici Europa se diferenţiază net de America, pentru că în America proprietarul terenului este şi proprietarul resurselor natuarale. În toată Europa, inclusiv România, lucrurile sut foarte clare: resursele naturale din pământ sunt ale statului.

You may also like

1 comment

Calin 1 octombrie 2014 - 11:54

pentru prostii care cred in povestea cu licuriciu: vin americanii si voteaza in Romania ? da. atunci de ce mai mergem la vot !!!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.