Home Actualitate Mihaela Geoană îi răspunde Oliviei Steer: Părerile neavizate, interpretarea greşită sau rău intenţionată nu fac decât să deruteze

Mihaela Geoană îi răspunde Oliviei Steer: Părerile neavizate, interpretarea greşită sau rău intenţionată nu fac decât să deruteze

by I. B.

Mihaela Geoană, contactată de DC News, a reacționat după ce Olivia Steer a făcut o serie de afirmații extrem de periculoase pentru sănătatea tuturor româncelor.

Soția lui Andi Moisescu a scris că folosirea mamografiei ca principală strategie de luptă împotriva cancerului de sân, a fabricat 1,3 milioane de cancere de sân, acolo unde nu exista, de fapt, nici unul.

Părerile neavizate, interpretarea greşită sau rău intenţionată şi generalizarea unor excepţii – promovate de persoane fără pregătire în domeniul medical, nu fac decât să deruteze persoanele care caută informaţii despre prevenţia on-line.

Campaniile de informare din luna octombrie, „luna fundiţelor roz”, au scopul de a combate tocmai astfel de percepţii total eronate şi de a comunica femeilor din întreaga lume faptul că, prin prevenţie şi depistare precoce, cancerul de sân poate fi învins.

Ar trebui să ascultăm opiniile specialiştilor care spun, la unison, că mamografia este cea mai bună cale de a depista precoce cancerul de san şi ca urmare, de a-l trata cu succes.

În ţările cu sisteme naţionale de screening care se desfăşoară intens, de mulţi ani de zile, există dezbateri despre depistarea formelor de cancer de grad 0, forme ce pot să nu evolueze în cancer şi despre oportunitatea tratării lor. Din păcate, România este departe de acest „pericol”, având în vedere că nu avem un program naţional de screening, că femeilor le este foarte greu să aibă acces la mamografie, motiv pentru care majoritatea cazurilor de cancer de sân depistate la noi sunt de grad 3 sau 4.

În 2016, în Europa doar trei state nu au sistem naţional de screening mamar: România, Bulgaria şi Slovacia. De cealaltă parte a baricadei, Finlanda şi Olanda au sistem de screening funcţional încă din 1988.

Toate statele europene şi nu numai, recunosc mamografia ca fiind cea mai eficientă metodă pe care o avem astăzi de a depista cancerul de sân şi trebuie să facă parte din rutina anuală sau bi-anuală a fiecărei femei de peste 40 de ani, conform recomandării medicului senolog”, ne-a explicat Mihaela Geoană.

foto- csid.ro

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.