Home Actualitate Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor, la lucrările Consiliului Transporturi, Telecomunicații și Energie

Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor, la lucrările Consiliului Transporturi, Telecomunicații și Energie

by I. B.

Marius Raul Bostan, ministrul Comunicațiilor, va participa, in data de 11 decembrie, la lucrarile Consiliului Transporturi, Telecomunicatii si Energie (TTE) – componenta telecomunicaţii şi societate informaţională, potrivit unui comunicat de presa.
Subiectele de pe agenda Consiliului TTE sunt:
Propunerea de Directivă referitoare la accesibilitatea site-urilor web ale organismelor din sectorul public – raport de progrese.
Accesibilitatea site-urilor web se refera la principiile si tehnicile care trebuie avute în vedere în momentul realizarii site-urilor web, cu scopul de a face accesibil continutul acestora tuturor utilizatorilor, în special persoanelor cu handicap. Propunerea de directivă face referire doar la site-urile web ale organismelor din sectorul public, întrucât acestea furnizează informatii si servicii esentiale pentru cetăţeni, iar cheltuielile publice în sine pot deja duce la crearea unei piete sigure si semnificative pentru dezvoltatorii web. Principalii beneficiari ai propunerii ar fi cei 80 de milioane de cetăţeni cu handicap din Europa si cei 87 de milioane de europeni în vârstă de peste 65 de ani.
Propunerea de Directivă privind măsurile de asigurare a unui nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi informaţiei în Uniune (NIS) – raport al Presedentiei Luxemburgheze a Consiliului cu privire la stadiul trialogurilor.
În urma celui de-al șaselea trialog, desfășurat la Bruxelles, în seara zilei de 7 decembrie 2015, cu privire la directiva NIS, Consiliul, Parlamentul European și Comisia Europeana au ajuns la un acord politic. Documentul legislativ va trebui să fie aprobat formal de Consiliu si Paralamentul European, după care va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Statele membre vor avea la dispozitie 21 de luni, de la data intrării în vigoare, pentru a implementa directiva și încă șase luni pentru a identifica operatorii de servicii esentiale.
Andrus Ansip, VicePresedintele Comisiei Europene pentru Piata Unica Digitala, a salutat acordul: „Increderea si securitatea sunt bazale Pietei Unice Digitale. Populatia si mediul de afaceri trebuie sa aiba incredere in securitatea serviciilor digitale in caz de atac sau cadere, pentru a le utiliza si a se conecta intr-un numar cat mai mare . Internetul nu are limite – o problema singular aparuta intr-o tara poate avea un efect indirect in tarile din restul Uniunii Europene.De aceea avem nevoie de solutii de securitate cibernetica la nivelul Uniunii Europene. Acordul semnat noaptea trecuta reprezinta un pas important in aceasta directie, dar nu ne putem opri aici: planificam un parteneriant ambitios cu industria de profil, pentru a dezvolta mai multe produse si servicii sigure”
Günther H. Oettinger, Comisarul pentru Economia si Societatea Digitala, a declarat: „Felicitari echipei de negociere a Parlamentului European si Presedentiei Luxemburgheze a Consiliului. Acordul constituie un pas important pentru imbunatatirea mobilitatii retelelor si a sistemului informational in Europa, unul dintre obiectivele strategiei cibernetice a Uniunii Europene si un punct de cotitura in eforturile de a crea Piata Unica Digitala. Imbunatatirea cooperarii si schimburilor informationale intre statele membre este un element esential al regulilor agreate si va constutui un ajutor in combaterea numarului crescut al incidentelor cibernetice.Securitatea cibernetica este esentiala in societatea si economia digitala actuala a Europei- si va ramane o provocare permanenta. Vom ramane activi in acest domeniu si vom propune in prima jumatate a anului 2016 stabilirea un parteneriat public- privat privind securitatea cibernetica in domeniul tehnologiilor si solutiilor pentru securitatea retelelor digitale”

Scopul directivei NIS este de a asigura un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor şi a informației, ceea ce înseamnă îmbunătățirea securității internetului şi a rețelelor private, precum şi a sistemelor informatice pe care se bazează funcționarea societății şi a economiei. Securitatea retelelor si a informatiei este esentiala pentru competitivitatea şi economia Statelor membre, iar lipsa unor măsuri concrete de cooperare şi de reacţie la incidentele informatice poate conduce la costuri substanţiale pentru Statele Membre şi poate genera consecinţe grave pentru securitatea sistemelor informatice (guvernamentale sau non-guvernamentale) şi pentru economiile Uniunii Europene.

Revizuirea cadrului de reglementare pentru rețelele și serviciile de comunicații electronice sau așa-zisa Reformă Telecom reprezintă un element esențial al Strategiei Pietei Unice Digitale.
Reforma Telecom va urmari: asigurarea unei coordonări mai eficiente a spectrului de frecvențe radio și pe stabilirea de criterii comune la nivelul UE pentru alocarea spectrului de frecvențe radio la nivel național; crearea de stimulente pentru investiții în infrastructura de bandă largă de mare viteză; asigurarea unor condiții de concurență echitabile pentru toți actorii de pe piață, tradiționali și noi, precum și crearea unui cadru instituțional eficace.
Directivele care vor face obiectul revizuirii sunt :
– Directiva 2009/140/CE a Parlamentului European si a Consiliului de modificare a Directivelor 2002/21/CE privind un cadru de reglementare comun pentru retelele si serviciile de comunicatii electronice, 2002/19/CE privind accesul la retelele de comunicatii electronice si la infrastructura asociata, precum si interconectarea acestora si 2002/20/CE privind autorizarea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice
– Directiva 2009/136/CE a Parlamentului European si a Consiliului de modificare a Directivei 2002/22/CE privind serviciul universal si drepturile utilizatorilor cu privire la retelele si serviciile de comunicatii electronice, a Directivei 2002/58/CE privind prelucrarea datelor personale si protejarea confidentialitatii în sectorul comunicatiilor publice si a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 privind cooperarea dintre autoritatile nationale însarcinate sa asigure aplicarea legislatiei în materie de protectie a consumatorului.

Astazi, 10 decembrie, Domnul Ministru Marius Bostan va participa tot la Bruxelles la dineul ministerial informal pe tema decalajelor în materie de dezvoltare a competențelor digitale, organizat de domnul Xavier Bettel, premierul Marelui Ducat al Luxemburgului și de domnul Gunther Oettinger, Comisar pentru Economia și Societatea Digitală. Rezultatele discuțiilor din cadrul dineului ministerial vor reprezenta o contribuție importantă la pregătirea de către Comisie a viitoarei inițiative privind competențele digitale.
Obiectivul de combatere a decalajului în materie de dezvoltare a competențelor digitale reprezintă un subiect prioritizat de țara noastră în Strategia Nationala privind Agenda Digilala pentru Romania .

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.